Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Forsvarssjefens fagmilitære råd
1. oktober la Forsvarssjefen (FSJ) fram sitt fagmilitære råd i forbindelse med at det neste år skal vedtas en ny langtidsplan for Forsvaret.

Publisert: 10.des.2015 04:00
Oppdatert: 10.des.2015 10:29

Siden det er bare drøye seks måneder til at forslaget skal legges fram i Stortinget, har prosessen allerede startet i Forsvarsdepartementet (FD).

FSJ forslag var fokusert på en årlig økning av Forsvarsbudsjettet, og med en struktur som kunne innpasses i denne økningen. Han viet imidlertid liten plass til en struktur som kunne betjenes av nåværende budsjettnivå, og som i realiteten ville føre til en nedbygging av Forsvaret. Dette vil måtte innebære at Regjeringens forslag til ny langtidsplan vil kreve større bevilgninger til Forsvaret i årene som kommer.

Les også: Norges fremtidige forsvar

FSJ anbefaler at Hæren etablerer en egen mekanisert stridsgruppe på Porsangmoen i Finnmark. Dette er en endring som støttes, og spesielt i lys av Russlands opptreden på Krim og i Ukraina. I tillegg til oppgradering av flere våpensystemer, deriblant nye artilleriskyts, er dette de viktigste endringene i Hæren. Brigaden skal fortsette sin virksomhet i Troms, og derfor er det meget betenkelig at FSJ foreslår at dagens helikopter stasjonert på Bardufoss skal flyttes til Rygge.

Heimevernet er den «billigste» av alle forsvarsgrener, og derfor bør dagens struktur holdes uforandret. FSJ forslag innebærer en reduksjon på ca 10.000 soldater. Dette er uforholdsmessig mye ut i fra en total ramme på 45.000 soldater. Det er uklart hvorfor FSJ foreslår en slik reduksjon, men dersom årsaken er for liten tilførsel av soldater med gjennomført førstegangstjeneste, kan dette løses med utdanning av flere soldater.

Vernepliktsutvalget har nettopp lagt frem sin innstilling, og de åpner også for en kortere førstegangstjeneste enn 12 måneder. Forsvaret bruker i dag bare 13 % av guttekullet, men det sesjoneres flere enn de som blir kalt inn til førstegangstjeneste. Dette betyr at HV kan utdanne egne soldater til sine oppsetninger. Dersom HV mener at 3 måneders rekruttskole er tilstrekkelig, kan en slik rekruttskole utdanne 4 kull i løpet av ett år. Er det nødvendig med 6 måneders rekruttskole, blir det færre. Til sammenligning så ble det på 60-tallet gjennomført 3 måneders rekruttskole for HVs oppsetninger.

Med HV som den nye landmilitære maktfaktoren bør dagens struktur og antall soldater beholdes, likeså HV-11 på Setnesmoen. Videre støttes en samling av flere ulike HV-aktiviteter til Værnes. Både HV-skolen på Dombås og befalsutdannelsen på Porsangermoen vil føre til et bedret utdanningsmiljø, og dersom HV skal utdanne egne soldater kan dette også lokaliseres til Værnes.

Innkjøp av F-35 jagerfly til Luftforsvaret vil være den absolutt tyngste investeringen Forsvaret gjør de nærmeste 10 årene. Uten tvil vil denne investeringen gå ut over annen viktig virksomhet i Forsvaret, dersom antallet på 52 fly står fast. F-35 er ikke bare et dyrt fly, men det er også et meget bedre fly, kapasitetsmessig enn dagens F-16. Derfor burde det tilsi en reduksjon av antall fly fra 52 til 36. En anskaffelse av 36 fly vil være nok til etablering av to skvadroner på Ørlandet, og den fremskutte sikringen på Evenes (QRA) vil være inkludert i dette tallet.

Det er i dag som under den kalde krigen viktig at Norge opprettholder kontrollen av havområdene utenfor kysten. Orion flyene på Andøya bør beholdes inntil nye fly eller droner kan erstatte disse.

Dersom Forsvaret fortsatt skal ha en rolle i å hevde landets suverenitet må bevilgningene økes betydelig i fremtiden. Det er derfor viktig at antall fly reduseres slik at det blir økonomisk rom for andre nødvendige investeringer.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke