Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Konsert: Domkoret i Hamar domkirke søndag.
FOTO: GEIR VESTAD
 
Forteller mye om musikk-interessen i Hamar
Jeg er ingen musiker og kan ikke egentlig vurdere kvaliteten i en fremføring.

Publisert: 15.des.2015 04:00
Oppdatert: 15.des.2015 09:28

Men jeg er glad i musikk, særlig opera og oratorier hvor språk, orkester og den komponerte musikken samspiller på egen måte.

Sist søndag var jeg i Hamar domkirke for å oppleve Handels Messias en gang til. Det ble en stor opplevelse. Domkirken var fullsatt. Jeg fikk en av de siste plassene i hjørne på bakerste benk. Samtidig leser jeg i HA at den store Vang kirke var pakket med tilhørere som ville oppleve Ole Edvard Antonsen og hans juleprogram. Til sammen må det altså ha vært nær på 1.000 mennesker som ønsket å oppleve disse to musikkperlene på en og samme søndagskveld. Det forteller ikke lite om musikkinteressen i Hamar.

Jeg ble imponert over domkoret. Så vidt jeg kunne bedømme har Handels Messias aldri blitt bedre fremført enn denne gangen. Den nye dirigenten og korlederen må ha gjort underverker med koret på så kort tid.

Personlig ble jeg særlig imponert av korets diksjon. Et oratorium har jo et viktig muntlig budskap og denne gangen ble teksten så rent og tydelig fremført at en trengte ikke å ha noe program for å lese teksten på forhånd. Ordene ble sunget så klart og rent at selv Handel ville ha vært fornøyd.

«every valley shall be exalted» – «unto us a child is born» – «and he shall reign forever and ever».

Det sies som regel at Handel var tysk, og det er for så vidt riktig, men man har lett for å glemme at Handel bodde og komponerte i 50 år i England og han var engelsk statsborger i 47 år. Alle hans største verker ble til i London.

Handel bodde i London på en tid da England var i ferd med å bli verdens stormakt med en rasende kulturell og sosial utvikling som gjør det 18 århundre så spennende.

Hvem sier i dag at en stortingsrepresentant med litt mørkere hud eller et litt fremmed navn er iraker eller afghanistaner? En som har bodd i Norge i 50 år er norsk likesåvel som Per Sivle eller Ola Nordmann. For meg er Freddy George Handel en vanlig engelskmann og hans enestående vakre musikk er engelsk musikk på sitt beste.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke