hacklink
18. sep
 
Fortjener større trygghet om tilbud
Barnehagetilbud.

Publisert: 15.des.2015 04:00
Oppdatert: 15.des.2015 11:00

Barn og unges oppvekstvilkår var viktige temaer i stortingets budsjettdebatt nå før jul. Det er bra. Som før viste debatten at det er mye vi er enige om i landet vårt, men også at det er to ulike retninger vi kan gå i.

Da Høyre og Fremskrittspartiet dannet regjering, var det mange som trodde på et bedre barnehagetilbud for småbarnsfamilier. Representanter for begge disse partiene hadde ropt både lenge og høyt, og klaget over den forrige regjerings gjerrige barnehagetilbud.

Da Solberg-regjeringen høsten 2013 fjernet hele satsingen på 6.970 plasser med et pennestrøk, vekket det selvsagt stor oppmerksomhet. I Hamar mista vi nesten 3,5 millioner til drift av barnehager, i Ringsaker snaut fire millioner kroner og i Elverum 2,5 millioner.

Resultatet ble at 2014 ble første år med registrert nedgang i antall barn i barnehage, og Utdanningsdirektoratet registrerte en barnehagekø på 8 300 barn. 340 nye plasser fordelt på hele landet, altså ikke en plass pr. kommune engang. Det nye var altså at køen ble veldig lang, men at kritikken fra Høyre og Frp avblåst.

Etter å ha lovet løpende barneopptak gjennom hele valgkampen, ble regjeringen nå satt på plass av Stortinget. Tålmodigheten med all prat om løpende opptak er slutt, og i budsjettavtalen krevde KrF og Venstre at flere ettåringer skal få rettighet til plass.

Regjeringen ble rett og slett pålagt og komme tilbake med rettighetsfesting for 1-åringer født i løpet av oktober, framfor dagens 1. september. Det ligner til forveksling på Arbeiderpartiets tidligere forslag. Vårt forslag er nå å bevilge plasser til å dekke ettåringer født fram til 31. desember.

Heller ikke når det gjelder kvaliteten i barnehagene virker utdanningsministeren å ha særlig engasjement. Tvert imot gis økte tilskudd til private barnehager uten å stille krav om likeverdighet i kvalitet og tilbud, og senest for en uke siden fikk han instruks av stortingsflertallet om å komme på banen med det vi alle vet er den fremste kvalitetsfaktoren: flere ansatte med barnefaglig kompetanse, bemanningsnorm 2020, og et krav om at barnehageledere skal ha pedagogisk utdanning.

Barn og småbarnsforeldre fortjener større trygghet både for å kunne få barnehagetilbud og for at det har god kvalitet.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke