15. sep
Martin Luther.
 
Fortsatt en kirke for folket
21. februar stod det et leserinnlegg i HA med ovenfornevnte overskrift, skrevet av Gunhild T. Alstad, Solveig Fiske og Freddy Knutsen, tre ledere i Hamar bispedømme.

Publisert: 12.mar.2017 18:40
Oppdatert: 12.mar.2017 18:40

Innlegget var en grei kirkehistorisk oversikt, men utfordrer samtidig til noen kommentarer.

Forfatterne skriver innledningsvis at «Martin Luther formulerte sine 95 teser mot avlatshandelen», og at dette «ble starten på reformasjonen...». Dette er ikke korrekt. Luthers teser var ikke mot avlaten, men om bruken av den. Luthers hensikt var få avslørt misbruken av avlaten. Ca. 100 år tidligere hadde Johan Hus også protestert, heller ikke han var mot avlatshandel, men mot bruken av avlat.

Diskusjonene i kjølvannet av tesene avdekket imidlertid en uenighet mellom Luther og pavekirken som gikk langt dypere enn spørsmålene knyttet til avlatshandelen. Et avgjørende spørsmål var knyttet til autoriteten i kirken. Den katolske kirke gjennomførte av og til kirkemøter, og Luther mente til å begynne med at dette organet måtte være kirkens høyeste autoritative instans. Men det var nettopp et kirkemøte som til tross for løfte om fritt leide, sørget for å fengsle Johan Hus så snart han kom fram til kirkemøtet, og han ble jo senere drept.

I en avgjørende debatt i Leipzig i 1519 med dr. Johan Eck, ble Luther konfrontert nettopp med kirkemøtets behandling av Johan Hus 100 år tidligere, og Luther måtte innrømme at også et kirkemøte kunne ta feil. Han konkluderte derfor med at både pave og kirkemøte var instanser som en skulle adlyde bare når det de sa og gjorde var i samsvar med Guds ord. Dermed var Luther kommet fram til at Bibelen var høyeste autoriteten i kirken. Og dette var en uenighet som gikk langt dypere, og med langt større konsekvenser enn uenigheten om avlatshandelen.

I 1984 ble det etablert kirkemøte også i Den norske kirke, og i år har dette kirkemøtet vedtatt en liturgi som har resultert både i uro og utmeldinger av kirken. Siden det treffer seg slik at vi i år også skal feire et lutherjubileum, kan det jo være grunn til å minne om at det som ble starten på reformasjonen, ikke var uenigheten om avlatshandelen, men den foran nevnte manglende tillit til pave og kirkemøte som høyeste autoritet i kirken.

Og det er vel grunn til å tro at Luther ville hatt samme mening i dag som han i sin tid hadde til Den katolske kirkes kirkemøter, at et kirkemøte er en instans som en skal adlyde bare når det kirkemøtet sier og gjør er i samsvar med Guds ord. Den bærende lutherske grunnsetning som har fulgt kirken i alle år, har i stedet vært skriften alene og troen alene.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke