Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Fortsatt ukultur i Statskirken?

0
Publisert: 08.apr.2015 04:00
Oppdatert: 08.apr.2015 07:21

Jeg viser til biskop Solveig Fiske sitt svar til meg i HA 24.mars i år. I mitt innlegg to dager tidligere, hevder jeg at medlemsregistreringen i Statskirken er en ukultur, selv om den er lovlig.

Fiske mener det jeg skriver er uriktig. Blant annet sier jeg at barn registreres i Kirken via folkeregisteret, uten at foreldrene får beskjed om det – og uten at barna er døpt. Fiske viser til «tilhørighetsregelen». Jeg viser til hva Kirkerådets direktør, Jens Petter Johnsen, i 2013 uttalte til avisen Fri tanke: Fra kirkens side er det utelukkende dåpen som skal være grunnlag for medlemskap. Det er kun dette som er teologisk gangbart. Derfor er det problematisk at udøpte regnes som medlemmer frem til de er 18 år. Det hadde vært mye mer ryddig hvis vi utelukkende registrerte medlemskap via dåp.

Fiske mener jeg mistenker Kirken for å bruke folkeregisteret for å få flere medlemmer. Det mistenker jeg ikke. Jeg tror det er slik fordi jeg kan vanskelig forstå at Kirken registrerer udøpte barn som medlemmer for at Kirken skal få færre medlemmer.

Mitt hovedanliggende er: La oss få et sant bilde av medlemsmassen i Statskirken. Derfor foreslår jeg at dagens medlemsregister slettes. Deretter kan de som vil, registrere seg som medlem igjen – uten at Kirken trenger å gå via folkeregisteret. Hvorfor dette ikke forstås, imøtekommes eller foreslås av Kirken selv, er for meg en gåte.

Med den særstilling Statskirken har, er mye av folkereligiøsiteten knyttet opp mot sedvane. Men hvis det er slik Fiske hevder; at det høye medlemstallet viser tillit til Kirken, bør vel biskopen ha tillit til at folk vil melde seg inn i kirken igjen etter at medlemsregisteret er slettet. Hvorfor Kirken ikke vil vite det sanne antallet, men holder fast på en lovlig, men ikke fullt så moralsk, registrering, er lite tillitsvekkende.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke