17. sep
Tjuvholmen.Foto: Christian E. Bergheim
 
Fortsatt vekst eller en bedre fremtid for alle?
Er kommunens jobb å legge til rette for milliardærers fortjeneste eller å skape en bedre og grønnere fremtid for oss alle? Et retorisk spørsmål, som mange fra det røde fylket vil si nei til, men det er akkurat det som kan skje når det gjelder utbyggingen av Tjuvholmen. Er det ok for deg?

Publisert: 01.nov.2018 16:37
Oppdatert: 01.nov.2018 16:52

Kommunen vil med BBL og Aps knappe flertall bygge et signalbygg foran Hamars vakre utsikt. Måten prosessen har væt gjennomført på, kan tolkes som om Gutteklubben Grei legger til rette for hverandres fortjeneste og fortsatt vil demonstrere sin makt. For MDG er derimot et unødig høyhus, et symbol på tekning vi må legge bak oss. Vekstideologien som har preget det politiske landskapet i etterkrigstida, har riktignok gitt oss velstand, men nå driver den oss mot en usikker fremtid.

243 forskere har nylig levert en rapport til EU med ideer til hvordan vi kan unngå 1,5 grad høyere gjennomsnittstemperatur. Nå står vi overfor en omstilling uten sidestykke i menneskehetens historie. Vi må ta vare på gjenstående natur og kulturlandskap, ta bedre vare på hverandre og ikke lengre bygge byer og hus som krever enorme mengder energi i hele sitt livsløp, eller som har til hensikt å legge til rette for mer utslipp og konsum.

Vår innvendig mot kommunens planer er også at de er lite fremtidsrettet. Vi skal få enda mer av det noen har lyst på men ikke trenger, men mindre av det vi alle har behov for og ikke kan klare oss uten. I stedet for å fylle rike menns lommebøker syns vi Hamar kommune bør gi drahjelp til bedrifter som gir nye grønne arbeidsplasser.

Vi trenger en økonomisk politikk som tar hensyn til menneskers trivsel, ressursforbruk, ulikhet og hvorvidt den skaper ordentlige jobber. MDG syns det er svært lite kreativt å satse på servicenæring. Faren er stor for at jobber bare flyttes fra eksisterende bedrifter som mister kunder.

Miljøpartiet har andre ønsker for Tjuvholmen enn et hotell som baseres på økte utslipp. Vi vil ta vare på grønne lunger som kan nå til fots eller på sykkel. Tjuvholmen er senter for et yrende båtliv. Å legge til rette for friluftsliv der folk bor, gir mer trivsel og er bedre miljøpolitikk. Et konferansehotell har ikke disse fordelene, men baserer seg på fly eller biltransport, og en ny togtrase som kanskje bidrar til mer miljøvennlig transport, men når den er ferdig er usikkert.

Foreløpig har bare MDG og Venstre vært tydelige på hvor de står i saken. Vi oppfordrer andre partier og borgere som ikke ønsker et monument over utdatert vekstpolitikk, eller liker at kommunen hopper over vanlige anbudsregler, å legge inn høringssvar hos kommunen før 10. november.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke