hacklink
17. sep
Sosialt: Kveldsmat for en tier i klubbhuset på Gaalaasbana. Bildet ble tatt i fjor sommer. Fra venstre Anne B. Eriksen, Martine B. Eriksen , Herdis Hallum-Telneset, Erlend Hallum-Telneset og Andreas Brungot. FOTO: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN
 
Fotballen forener Furnes
Breddeidrett: Furnes-bygda mangler et naturlig sosialt midtpunkt. Fotballen på Gaalaas er et unntak, skriver fotballpappa Frode Skår.

0
Publisert: 03.jun.2015 04:00
Oppdatert: 03.jun.2015 07:04

«Furnesbygda» er kanskje et noe villedende uttrykk, for bosettingen i dette store geografiske området, som dekker søndre del av Ringsaker kommune, er forholdsvis spredt. Det bor mange mennesker i Furnes, med tre barneskolekretser og mange barnehager, men geografien gjør at bygda mangler et naturlig sosialt midtpunkt. Selv feiringen av 17. mai foregår med utgangspunkt i de tre skolekretsene.

Men ett unntak finnes – Furnes fotball på Gaalaas. Med nesten 400 aktive medlemmer i alle aldre er klubben og Gaalaasbana den desidert største sosiale fellesarenaen i Furnes. Fotball er umåtelig populært, og klubben gjør en fantastisk jobb med å ta imot nye ivrige unger hver vår. Her møtes unger og foreldre på tvers av skolekretser og barnehageinndeling. Unger i samme alder fra Jessnes, Stavsberg, Nydal og Furnesåsen blandes og spiller på samme lag. Foreldrene gjør nye bekjentskaper og danner grunnlaget for smil og samtaler over handlekurven når vi møtes i butikken.

Det skaper samhold og identitet, og er også verdifullt når barn har blitt ungdom og skal begynne på samme ungdomsskole.

Det har den siste tiden vært noe oppmerksomhet rundt baneforholdene Furnes fotball sliter med på Gaalaas. Hovedbane og treningsfelt ligner mer på arena for vannsport enn fotballbaner ved regnskyll av betydning, og både kamper og treninger har måttet avlyses denne våren.

Siden det uansett må gjøres noe med drenering av banene, har klubben sett det som hensiktsmessig å prøve å få anlagt ei kunstgrasbane i stedet for bare å ruste opp hovedbana. Kunstgras tåler bedre de voldsomme skybruddene vi har hatt de senere årene. I tillegg vil klubbens lag kunne starte sesongen på eget gress mye tidligere og slippe å reise land og strand rundt etter ledige treningsfelter i Moelv, Stange, Hamar og Løten.

Noen stemmer har tatt til orde for å vente med kunstgrassatsing i Furnes til man kan se det i sammenheng med ny ungdomsskole og eventuell flerbrukshall, og kanskje også ei bane ved ny barneskole på Stavsberg. Det mener jeg er kritisk i mange henseender. Dette er prosjekter som ligger mange år fram i tid, og det vil være veldig synd om Furnes fotball på grunn av baneforhold og kapasitetsutfordringer må avvise ivrige unger som har lyst til å spille fotball.

Trist er det også om all reisingen i forbindelse med treninger utenfor kommunen fører til at talenter faller fra.

Men det aller verste er om dette fører til en oppsplitting av miljøet rundt Furnes fotball og Gaalasbana som eneste naturlige samlingsarena i Furnes!

Forutsetningen for å se kunstgrasbane til fotballen i bygda i sammenheng med eventuelle skoler og flerbrukshall, må derfor være at det bygges så stort ett sted at hele klubben kan flytte med, med hovedbane, treningsfelt og ballbinge. Hvis ikke det er planen håper jeg Ringsaker kommune og idrettsrådet heller stiller seg bak klubbens ønske om å få komme i gang med bygging av kunstgrasbane på Gaalaas så raskt som mulig.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke