Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Fra drømmer til politisk mageplask

Publisert: 01.mar.2018 14:46
Oppdatert: 01.mar.2018 14:51

Tidenes jernbanesatsing, Regjeringas Jernbanereform. Store ambisjoner manglet det ikke på. Per i dag reiser 80 prosent av Norges jernbanepassasjerer innenfor InterCity-området, Oslo til Halden, Lillehammer og Skien. Det vil si 60 millioner i året. Og Ketil Solvik-Olsen har som mål å nå 100 millioner innen 2029. Ingen små forventninger det her.

Men, det er stort men. De ambisjoner og mål statsråden har satt seg kan ikke nås innen 2029, fordi det mangler finansiering. En ting som er enda mer skremmende er at det ikke bare er jernbanebygging som er satt på vent. Grunneiere med eiendommer langs alle tre traseer båndlagt på ubestemt tid. Kommuner og industribedrifter stopper planlegging. Vegsystemet i Norge blir enda mer belasta med godstrafikk så lenge det ikke er mulig med økt frakt av varer på bane.

For 26 år siden, 1992. Den gang NSB og alt av jernbane var i et selskap. I 2001 skulle Hamar være ferdige. Lillehammer i 2010. Penga uteble og planene forsvant ned i skuffen. Jernbaneverket ble stifta på slutten av 1996. De tok seg av drift osv. Og NSB kjørte tog.

Stortinget vedtok for ca åtte måneder sia NTP 2018-2029 og ambisjonene videreføres og i oktober forsikrer transport- og kommunikasjonen at bevilgningene er tilstrekkelige. Forsikringer som disse tror jeg det har vært for mange sene kvelds- og nattmøter som gjør at folk blir sløve og ikke følger med.

Søndag 18. februar melder flere nettaviser at BaneNOR vil utsette alt. Sjokkbølger i befolkningen, kommuner og bedrifter spredte seg. Som om ikke dette er nok så har jammen konsernleder Isaksen i NSB sagt opp og kvitta seg med for mange medarbeidere som igjen gjør at toga blir innstilt, kjører med låste vogner osv.

Nå er det fare for streik også. Og grunnen er sommel fra ledelsen i Jernbanedirektoratet og BaneNOR som i over et år ikke har avslutta forhandlinger med de ansatte og deres tillitsvalgte. Nå må politikerne på Stortinget instruere statsråden og Regjeringa og få i gang og bygd det de har vedtatt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke