16. sep
 
Fra en påstått uetterrettlig

0
Publisert: 26.mai.2015 04:00
Oppdatert: 26.mai.2015 08:39

Det gleder meg at Kåre Idsø deler mitt syn på Osvald-monumentets form, en form som lett bringer tankene hen på sovjetpropagandaen. Kjenner man litt til kommunismens historie og relaterer den til komites navn som stod bak monumentet, er sammenheng å se.

Jeg deler også Idsø påpekning av at Osvaldgruppen var sammensatt av mange som ikke var aktive kommunister. Jeg kunne med høy grad av sannsynlighet deltatt selv, det ligger noe i aktivistnaturens vesen. Men lederen Arne Sunde var kommunist. Og norske kommunister var under Moskvas kommando, de kjempet for et kommunistisk Norge. Det var ikke et demokratisk Norge, et rettstatens Norge, de kjempet ikke for kongen eller etter Elverumsfullmakten. De ville seg et kommunistisk Norge, et kommunistisk diktatur, de var, som påpekt av statsminister Einar Gerhardsen i sin berømte Kråkerøytale 29.2.1948, femtekolonister.

Så fire forhold: Idsø påstår at jeg er monomant bruker alle midler, inklusive uetterretteligheter for å «avsløre» alle som står til venstre for sentrum i Ap som potensielt totalitær og Stalins proselytter. Jeg tar for gitt at Idsø vanntett, kildebestet og kontektstualisert kan dokumentere dette. Jeg skrev en bok om russerfanger for flere år siden. Den mest omfattende omtalen ble gjort av professor Ole Kr. Grimnes, vår fremste okkupasjonshistoriker, i Historisk Tidsskrift. Han framholdt at jeg fikset det historiske i min framstilling.

Idsø nevner Ole Jacob Abrahams kronikk i BT. Han må lete bedre. Jeg svarte samme dag, den stod på trykk få dager senere og det ble stille. Og ja, han var ikke Stalin-negativ, les bare ditt eget sitat fra Abraham – jeg hadde som prosjekt å avsløre Stalinregimets forbrytelser. Ja, jeg ville ha fram det og, selvsagt. Stalin erklærte gjennom ordre 270 av 16.8.1941 de sovjetsoldater som ble tatt til fange, og deres familier, for landsforrædere! Ordlyden er lik den i Katyn vel et år før (5.3.1940). Å nevne slikt er dårlig likt blant dem som har hatt hjerteslag for despoten.

Det blir verre; Idsø forteller oss at han tror de fleste i dag mener Stalin stod for forbrytelser og impliserer at jeg jukser om dem. Det er ufattelig at noen kan skrive i dag. Det var kjent i går, i forgårs, for ett, ti, femti, nitti år siden. Det er sjelden man leser en historieforfalskende formulering som den servert av Idsø 20.5.2015.

Og jeg må holde meg oppdatert kan Idsø fortelle. Den kalde krigen er slutt. Nei, absolutt ikke – for en historiker. Like lite som de to verdenskriger, opplysningstiden, renessansen, rikssamlingen, de gamle grekere, Egypt, Midtens rike. Det århundret som ligger bak oss så to store totalitære bevegelser, nazismen/fascismen og kommunismen. Vi, de vestlige demokratier, vant mot dem begge og deres medløpere i brunt og rødt.

Men de er ikke døde, verken den brune eller den mest morderiske, den røde. Den totalitære tiltrekking lever, ikke minst blant intellektuelle og unge ubefestede sjeler. Om Idsø hadde fulgt med og sett hva jeg har skrevet, holdt foredrag om, reist til nazileire med unge mennesker for å advare mot, så vet han at påstanden om at jeg ikke har uttrykket frykt på høyresiden, er usann. Det er en løgn servert i HA 20.5.2015. Jeg ber andre ber jeg om man leser Einar Gerhardsens Kråkerøytale av 29.2.1948. Les hele.

Med dette innlegget anser vi denne debatten for avsluttet i våre spalter.

Red.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke