hacklink
buy instagram followers
19. sep
FOTO: NTB scanpix
 
Fra fire til tre sykehus – frykter en for tett samling i nordenden av Mjøsa
Vi har støttet samling i et stort hovedsykehus ved Mjøsbrua som muligens det eneste akseptable sted for alle involverte i hele regionen.

Publisert: 06.mar.2019 10:38
Oppdatert: 06.mar.2019 10:44

Premissene for dette er imidlertid helt endret i og med vedtaket i Helse Sør Øst med forslag om å legge ned Hamar sykehus, bevare et elektivt sykehus på Gjøvik og et mulig akutt sykehus på Lillehammer. 

Det hersker ingen tvil om at det eneste riktige medisinskfaglig sett er å samle alle spesialiserte funksjoner i et felles Mjøssykehus. Det er en viss fornuft i at et slikt stort hovedsykehus som erstatter både Gjøvik, Lillehammer, Hamar og Elverum ligger mellom byene ved Mjøsbrua.

Men det blir ikke slik vi så for oss. De bevilgede 8,65 milliarder kroner rekker ikke til etablering av et slikt, stort hovedsykehus og det synes ikke å være vilje til å legge ned døgnaktivitet i mer enn to eksisterende sykehus.

I stedet vedtok styret i HSØ en modell med et mellomstort Mjøssykehus, et akuttsykehus og et elektivt sykehus med døgnfunksjon. I følge Idèfaseutredningen kan alternativet gi rekrutteringsutfordringer. Døgnaktivitet i tre sykehus i Mjøsregionen, krever tilgang på støttefunksjoner og gir flere vaktlinjer. 

Etter vår oppfatning er disse rekrutteringsutfordringer betydelig underkommunisert. 

Vi i SIHF må sette oss i en posisjon der vi er i stand til å konkurrere om legespesialister med Ahus og OUS. Døgndrift med behov for vaktordninger på 3 sykehus kan gi store rekrutteringsutfordringer og dessuten ubalanse i pasienttilbudet mellom øst og vest. 

Leger som kunne valgt å bosette seg i Hamar-Elverum området kan like gjerne pendle til Ahus og OUS fremfor Mjøsbrua eller la vær å flytte til Innlandet i det hele tatt. 

For pasienter i opptaksområdet Hamar-Elverum er det viktig å merke seg at det ikke alltid vil være riktig å bli transportert nordover ved akutt alvorlig sykdom. Det vil kunne være tap av tid først å bli kjørt til Mjøsbrua for så å bli fraktet til Ahus eller OUS. Det er ikke selvsagt at man klarer å etablere nye tilbud på Mjøssykehuset, det avhenger av rekruttering, etablering av nye kostbare vaktordninger og beslutninger om ansvarsområder i faggrupper i HSØ.

Vi frykter at den foreslåtte modellen med tre sykehus i nordenden av Mjøsa vil gi store rekrutteringsproblemer og gi få muligheter til å bedre sykehusets meget anstrengte økonomi. Den sterke samlingen av de medisinske fagene som vi har etterspurt vil være svekket. Hvis man først velger en 3 sykehus modell vil det helt naturlige stedet for plassering av et sykehus være Hamar - Elverum regionen. Vi må være i stand til å tiltrekke oss arbeidskraft i stedet for å skyve den fra oss.

Innlegget er signert av følgende personer:

Gro Christensen, avdelingssjef avdeling for bildediagnostikk, Elverum

Trine Fleischer Eng, avdelingssjef, avdelingsoverlege avdeling for bildediagnostikk, Hamar 

Jon Grøtta, avdelingssjef, avdelingsoverlege Barneavdelingen, Elverum

Hege Sognar Haugen, avdelingssjef Medisinsk avdeling, Hamar

Bror Johnstad, avdelingssjef avdeling for akuttmedisin, Elverum - Hamar

Anne-Birthe Lømo, avdelingssjef, avdelingsoverlege Gyn.-fødeavdelingen, Elverum

Sigmund Nesvaag, avdelingssjef Kirurgisk avdeling Hamar

Lena Rømmen Ovli, avdelingssjef Øye og ØNH avdelingen, Elverum

Helge Wangen, avdelingssjef, avdelingsoverlege Ortopedisk avdeling Elverum

Kristin Wollan, avdelingssjef Medisinsk avdeling, Elverum

Per Christensen, avdelingsoverlege avdeling for akuttmedisin Hamar

Yvonne Hagen, avdelingsoverlege Medisinsk avdeling, Hamar

Heidi Haande, avdelingsoverlege avdeling for bildediagnostikk Elverum

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke