hacklink
buy instagram followers
18. sep
FRA KRYBBE TIL KATEDRAL: Det begynte med en krybbe. I Hamar ble det til en domkirke. På Domkirkeodden ble krybben til en katedral.
 
Fra krybbe til katedral
I stallen i Betlehem sto en krybbe. Et matfat med høy til dyra. Fòrtrauet fikk rollen som seng for den lille.

Publisert: 20.des.2016 16:26
Oppdatert: 20.des.2016 16:35

Men fortellingen stoppet ikke med å peke på dette nøkterne faktum. En krybbe for et barn. Mange barn er født i like kummerlige omstendigheter. Slik sett er fortellingen om julenatten i Betlehem ikke noe særsyn. Likevel forandret denne natten alt. En ny tid begynte. For var han ikke en kongesønn, denne gutten? En arving til noe stort? Et barn av edel byrd?

En fødsel, lik så mange andre. Likevel så ubegripelig annerledes. Stjernetegn og engler, en lyd av himmelsk musikk. Vismenn på vei med alt som trengtes for å salve ham til hersker. Gull, røkelse og myrra-salve. Men i palasset skalv makten, slik de styrende og regjerende og maktsyke alltid er blitt utfordret av Betlehem. En hersker ble født, men en hersker med nye ideer og annerledes holdning?

Som tiden gikk, vokste Betlehemsfortellingen. Den skapte nye syn og nye sanger. Krybben vokste seg ut av Betlehem. Den ble et bilde på hele kirken. Fortellingen om krybben inspirerte diktere og musikere, malere og arkitekter. Og krybben vokste seg til store, høye, vide, vakre hus. Alt for å prøve å romme, og for å uttrykke noe av alt det julenatten bar bud om.

Som krybben, var sengen barnet hvilte i, slik ble kirken forstått som det hus som Guds sønn tok bolig i. På samme måte som dyra kom til stallen for å søke ly, næring og kraft, slik ble kirkerommene det sted mennesker søkte for å finne omsorg, for å få kraft og styrke til sine liv. Slik dyra fikk sin mat fra krybben, slik henter kristne verden over næring i kirken, - næring til tanke, tro og livsutfoldelse.

Nå møtes jord og himmel i barnet lagt på strå, skriver Eyvind Skeie, i adventssangen «Tenn Lys». Det var denne opplevelse som sprengte alle rammer av tid og sted. Det som så så lite og lokalt ut, en alminnelig fødsel lik så mange andre fødsler, viste seg å romme all tid og evighet, all fortid og framtid, det lokale og det verdensvide. Himmel og jord i en glad og jublende forening. Nok et år skjer det. Kirkene fylles. Lovsangen lyder.

Det begynte med en krybbe. I Hamar ble det til en domkirke. På Domkirkeodden ble krybben til en katedral. I hver en landsens bygd kom det en kirke. Og over alt lyder englenes sang denne julen, som den gang over Betlehem: Ære være Gud i det høye og fred på jorden blant mennesker som Gud har glede i.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke