hacklink
buy instagram followers
19. sep
 
Fra sykehus til helseforetak

Publisert: 07.mar.2019 17:12
Oppdatert: 07.mar.2019 17:27

I 2001 ble sykehus omdannet til helseforetak, eierskapet til sykehusene ble sentralisert fra fylkeskommunen til staten. Lønnsomhet ble prioritert. Vi leser om sparing, kutt både her og der til ulempe for ikke bare pasienter og ansatte, men også mye annet.

Når skal politikere og de som steller med dette forstå at helse og sykehus ikke kan være butikk? Kanskje det må bli egenandeler her også som på så mye annet innen helse? Men amerikanske forhold vil vi jo helst ikke ha. Vi fikk en samhandlingsreform, men med to forskjellige økonomiske systemer blir det jo ikke samhandling, tvert imot. Kommunene må betale dyrt for at sykehusene dytter mest mulig over på dem

.

Kommunene skal ta ansvar for alt innen helse, sykdom og alderdom. Det gjelder både lindrende behandling, rehabilitering og øyeblikkelig hjelp før innleggelse i sykehus. Det skal både tid og penger til for å omstille seg, og det må gå utover pasienter/brukere. Det har vist seg at 14 prosent av pasienter som blir lagt inn på sykehus, blir innlagt igjen i løpet av 30 dager. For å spare penger må noen av det ansatte personalet bort, og derved hele sengeposter.

Etter at de private rehabiliterings institusjonene kom inn under spesialisthelsetjenesten og derved de samme økonomiske rammene som sykehusene, har mange sakte men sikkert blitt lagt ned. Nå har 13-14 slike institusjoner blitt nedlagt her under Helse Sør-øst fra årene 2005-2006 etter min telling. Nå står Granheim lungesykehus for tur, likeså store sparetiltak ved Innlandet rehabiliteringsstasjon I Ottestad. 22 sengeplasser ble radert bort høsten 2918, og nå skal sju årsverk bort.

Foruten at kuttene minsker tilbudet til pasientene, kan fagmiljøer bli rasert. Disse stedene har jo betydd mye for at pasienter skal komme seg på beina og kanskje ut i arbeid igjen etter sykdom, og for arbeidsplasser og skatt til kommunene hvor de har vært etablert. I stadig nye krav til rapportering, må flere av personalet i sykehusene ta administrerende oppgaver. Det har gått utover de som har omsorgen for pasientene.

Det er mye som går inn i dette driftsbudsjettet, og mye som ikke hører hjemme der, forteller ansatte. Det blir nevnt medisinsk utstyr, nye medikamenter, bygningsvedlikehold, oppdatert data-anlegg, sykebiler, helikoptre, parkeringsplasser, flere leger og utdannet personell. Dagpasienter som har timeavtale er fortvilet over mangel på parkeringsplasser ved alle de fire sykehusene her på østlandet. Å få gjort noe positivt her er visst i det blå. Hvor lenge må dette fortsette? En kan spare seg til fant, er det noe som heter.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke