Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
ØKONOMI: Dagens flertall i Hamar, her representert ved ordfører Morten Aspeli, har ikke hendene på rattet, mener Einar Busterud.FOTO: TROND LILLEBO
 
Fra vondt til verre for Hamars økonomi
Tre utvetydige fakta om Hamar kommunes økonomi står igjen etter folkemøtet tidligere i april.

0
Publisert: 29.apr.2015 04:00
Oppdatert: 29.apr.2015 07:33

MENINGER

1. Hamar kommune har fortsatt større driftsreserver enn snittet for sammenlignbare kommuner, men de er oppbrukt i 2018 hvis ikke noe blir gjort.

2. Gjelda er gjennom vedtatte investeringer økt til gjennomsnittet for sammenlignbare kommuner.

3. Hamar kommune har dyrere drift enn sammenlignbare kommuner på samtlige driftsområder. Kommunen går for første gang med underskudd, og merforbruket er doblet fra 2013 til 2014 (60 millioner i 2013, 120 i 2014)

Bjørn Brox fra Agenda utvikling, som er innleid som rådgiver for kommunen på økonomispørsmål var krystallklar på ett forhold: Det er driftsomkostningene som er hovedutfordringen for Hamar kommune, ikke investeringene. Og det haster å få gjort noe med dem. For hver måned som går bruker Hamar ti millioner kroner mer enn sammenlignbare kommuner. Hver eneste måned må man «ta ut av banken» for å dekke underskudd.

Uansett hva som blir resultatet etter valget i høst; det er en krevende og ubehagelig men ikke uoverkommelig jobb som venter det nye kommunestyret og ordføreren. Hamar, som gikk under tilnavnet «Unntakskommunen» hele det forrige tiåret fordi vi slapp å kutte kostnader og tjenester, må nå gjennom det samme som andre kommuner har gjort i mange år: Redusere utgiftene og dermed også tilbudet til innbyggerne.

Økonomien i en kommune er politikernes ansvar. Mister politikerne den økonomiske kontrollen, mister de også muligheten til å drive politikk. Politiske prioriteringer og mål krever at man har penger til å gjennomføre målene og prioriteringene. Ethvert kommunestyre uansett hvem som har flertallet, er avhengig av handlingsrom. Dette handlingsrommet er Hamars politikere i ferd med å miste.

Det er det til en hver tid sittende flertallet som har ansvaret for at kommunen har styring og kontroll. Opposisjonens privilegium er tradisjonelt å kunne briske seg med kostnadsdrivende og populære forslag. Etter valget i 2011 har situasjonen i Hamar paradoksalt vært motsatt: Det er opposisjonen som har advart mot pengebruken, mens flertallet har boltret seg med penger som i praksis ikke finnes. Til overmål har man lagt ned økonomiutvalget og kvittet seg med en rådmann som advarte mot utviklingen.

Ethvert kommunestyre og enhver ordfører må ta utgangspunkt i de økonomiske realitetene. Slik vil det også være i Hamar etter valget. Uansett hvem som blir valgt må det nå ryddes opp. En opprydding som kommer til å bli smertefull både for politikerne og innbyggerne. Den vil måtte omfatte alle driftsområder i kommunen. Dette er en situasjon det har blitt advart mot og den kunne vært unngått hvis man hadde ryddet litt hvert år i stedet for å la oppvasken hope seg opp på kjøkkenbenken. Det gjør situasjonen mye vanskeligere å ta tak i, men ikke umulig. Men den blir umulig hvis man ikke har hendene på rattet. Det har dessverre ikke dagens politiske flertall.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke