hacklink
buy instagram followers
19. sep
Julemat: I julen er fråtsing nærmest forventet.
Foto: Trond Lillebo
 
Fråtsing i julen
Julen er den største og mest tradisjonsbundne høytiden vi feirer i Norge. Dette er en tid for å stresse ned, og innhente krefter i en ellers hektisk, mørklagt og kald tidsperiode.

Publisert: 05.jan.2016 04:00
Oppdatert: 05.jan.2016 09:20

Julen er en svært sosial tid, hvor særlig familien står i fokus. I følge SSB deltar omtrent alle i sosialt samvær hver dag i julen, og vi tilbringer nesten dobbelt så mange timer med resten av familien i julen som i resten av året. Bånd knyttes gjennom gaver og sosiale tilsetninger. Julen er viktig og verdifull tid for de fleste av oss.

Juletradisjonene står sterkt i Norge, men det bør være tillatt å være kritisk til noen av julens tradisjoner. I julen er ikke fråtsing bare akseptert, men nærmest forventet. Suksess blir vurdert etter hvor stappmette gjestene er. «Det er tross alt jul bare en gang i året», er en gjenganger vi siterer som en unnskyldning for vår overdådighet.

I tillegg til fet mat, så overspiser man. Fremfor å spise to ribbestykker som en normal porsjon, så spiser man gjerne 6-8 ribbestykker. Deretter hiver man seg over desserten, og festen avsluttes gjerne med kaker, sjokolade, marsipan m.m. Juletradisjoner og norsk julemat er viktig for Ola Nordmann, men er denne overspisingen en god tradisjon som skal helliggjøres?

Ved å kose seg med julemat, alkohol og søtsaker i jula, kan man legge på seg et halvt kilo om dagen, og julens utskeielser varer for noen i opptil 10 dager i strekk. Overspising fremprovoserer en usunn holdning til mat. Undersøkelser viser at 47 prosent av befolkningen føler seg uvel av overspising i julen.

Vi vet at det er lite sunt å spise så mye fett. Det tar faktisk bare tre timer før fettet begynner å lagres rundt midjen. Fettet svømmer rundt i blodet, og det kan være vanskelig for tarmen å suge alt opp, noe som kan resultere diaré og hyppige toalettbesøk. Vi som bor i Norge er så heldige at vi kan spise oss mett hver dag. Vi har ikke behov for å bygge oss opp unødvendige fettreservere til dårlige tider.

Vi vet at treningssentrene har sin storhetstid i januar, da fokus på helse og kropp settes i sentrum. Kiloene skal bort for enhver pris og mange kutter kaloriinntaket til et minimum, noe som kan føre til at man kan bli fort syk og slapp. Det er en kjensgjerning at er langt verre å få kaloriene ut av kroppen enn å få dem inn. Mediene har en massiv markedsføring av slanketabletter og andre dietter med fokus på oss få oss slanke.

Felles måltider brukes som en bekreftelse på fellesskapet og ens sosiale forankring, og dette er en viktig tradisjon. Mitt spørsmål er om vi må ha så mye mat og usunn mat for å ha det koselig? Signaliserer vi ikke noen dårlig holdninger her, og fremstår vi ikke som egoister?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke