Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Helse: Sørg for sterke lokalmedisinske senta og ett hovedsykehus ved Mjøsbrua.Foto: Heiko Junge, NTB SCANPIX
 
Framtida for lokal- medisinske tjenester
Hvorfor har ikke Sykehuset Innlandet eller kommunene satt spørsmålet om lokalmedisinske sentre mer på dagsorden i Hedmark?

Publisert: 17.nov.2016 16:38
Oppdatert: 18.nov.2016 06:51

Når det fra Valdres kan aksepteres en reisevei på 17 mil til nærmeste sykehus, hvorfor skal da både Tynset og Elverum opprettholdes? Det er fem mil fra Tynset til Røros hvor St. Olav har en sykehusavdeling og 18 mil mellom Tynset og Elverum. Mellom Elverum og Biri er det seks mil. Dette undrer vi oss over.

Mange lokasjoner og fragmenterte fagmiljø svekker mulighetene for å få spesialister ute i distrikt. Med ett hovedsykehus for Innlandet, vil en også kunne få etablert tilbud, som pasientene nå må til Oslo for å få utført. Ved mindre sykehus får en ikke stort nok volum og erfaring med krevende pasientoppgaver. I dag blir for eksempel pasienter med brystkreft diagnostisert på Lillehammer, operert på Hamar og får etterbehandling på Gjøvik. Er dette å bygge pasientens helsetjeneste slik helseministeren snakker om?

Det kan virke som at vi i utkantene er mindre redde for avstander, enn de som bor nært et sykehus. Vi ser at de som har sykehus i sin kommune har kjempet for å beholde dette. Eksemplet over viser at det er ikke sikkert at du bor ved det «riktige» sykehuset når du blir syk.

Ved sykdom som krever innsats i løpet av to–tre timer, er det særlig viktig at en blir sendt til et sykehus hvor de har stor erfaring. Da er sjansene for å minske skadene/bli frisk langt større.

Intensjonen med samhandlingsreformen er at sykehusene skulle bli mer spesialiserte og at pasientene skal ferdigbehandles i kommunene og lokalmedisinske sentra. I dag er vi «prisgitt» at enkeltleger synes det er nyttig og har lyst til å jobbe desentralt, og at alle sykehusene har fylt opp sine vaktlinjer. Det betyr at det er i stor grad ildsjeler og velvillig ledelse som har bidratt til at vi allerede har de tilbudene vi har.

Fra 2017 organiseres de lokalmedisinske sentrene i Oppland, Fagernes og Otta, under divisjon prehospitale tjenester i Sykehuset Innlandet. Det synes vi er bra, da det tydeliggjør sentrenes posisjon. Men, er dette tilstrekkelig for å sikre utvikling? Vårt svar er nei, da vi fortsatt er prisgitt at den enkelte lege ønsker å reise ut og at sykehusenes behov ivaretas først. For oss er det kun et alternativ som er fornuftig: ett hovedsykehus ved Mjøsbrua, gjerne på Biri. Da økes reiseavstanden for dem som bor lengst unna til 18 mil, men til gjengjeld vil pasientene slippe å reise «Mjøsa rundt».

Så Anne Enger – sørg for at vi får det som vil ønsker oss: sterke lokalmedisinske sentra i Oppland og Hedmark og ett hovedsykehus ved Mjøsbrua.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke