16. sep
HAKESLIPP: Storhamar videregående skole ved Domkirkeodden ble foreslått fullstendig nedlagt.
Foto: Asgeir Høimoen
 
Framtida til Storhamar videregående
Skal ikke Hamar ha to videregående skoler?

Publisert: 16.sep.2016 04:01
Oppdatert: 16.sep.2016 10:46

Befolkningsprognoser fra Statistisk sentralbyrå og regjeringas forslag til ny inntektsmodell har fått Hedmark fylkeskommune til å sette i gang en prosess for å redusere sine utgifter i 2019 med 140 millioner kroner sammenlignet med regnskapstallene fra 2014.

Fylkeskommunen har gitt firmaet Norconsult i oppdrag å vurdere hvordan en stor del av disse pengene kan spares inn i de videregående skolene.

LES OGSÅ: Storhamar vdg foreslås nedlagt

Norconsult leverte en rapport på nær 100 sider til fylkeskommunen i mai sammen med et eget vedlegg med beskrivelser av videregående skoler i Hedmark og deres opplæringstilbud i 2015.

Rapporten har faktastoff om de videregående skolene i Hedmark og fylkets skolepedagogiske og skolepolitiske føringer. Den fletter også inn forskning knyttet til økonomi og læring ved ulike typer skoler i Norge og i utlandet.

Den munner så ut i åtte konkrete forslag til hvilke skoler som skal gi hvilke opplæringstilbud i Hedmark.

Da rapporten fra Norconsult ble offentliggjort i mai, skapte særlig ett trekk stort hakeslipp hos mange: Storhamar videregående skole ved Domkirkeodden ble foreslått fullstendig nedlagt i fem av de åtte forslagene.

Det kan ut ifra dette virke som om Norconsult usagt mener at det ikke er noen grunn til at Hamar kommune skal ha to videregående skoler.

Rapporten har flere svakheter knyttet til blant annet følgende punkter:

• Vekting av økonomiske, faglige, fagligdidaktiske, bransje- og yrkesmessige samt distriktspolitiske kriterier ved utmeislinga av framtidas skolestruktur i Hedmark.

• Ufullstendigheter og utelatelser når det gjelder hvordan voksenopplæring og undervisning i eksterne institusjoner som i dag foregår i fylkeskommunens regi, skal organiseres.

• Sikring av et godt opplæringstilbud for elever med ulike funksjonshemninger som krever svært ressurskrevende tilrettelegging for læring.

• De ulike skolenes faktisk tekniske tilstand pr. dags dato.

Det både fylket og Norconsult imidlertid tar for gitt, er at befolkningsutviklingen i Hedmarks ulike regioner blir slik Statistisk sentralbyrå ser for seg.

De tar også for gitt at fylkeskommunen må spare inn 140 millioner kroner i 2019 sammenlignet med sitt pengeforbruk i 2014.

Blant annet de fire punktene jeg har lister opp over, samt framtidig befolkning og inntektsoverføringer fra staten, er det grunn til å vurdere med både et nøkternt og et kritisk blikk.

Det gjelder for fylkets politikere, fylkets sentrale skoleadministrasjon, elevene og deres foreldre samt alle som arbeider til daglig i den videregående skolen i Hedmark

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke