Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Framtidsscenarier

0
Publisert: 11.mai.2015 04:00
Oppdatert: 11.mai.2015 06:54

Jeg har «moret meg» med å lese boka The Energy of Nations av Jeremy Leggett – «moret» i anførselstegn, for innholdet er alt annet enn morsomt – men etter hvert ganske velkjent.

Leggett er geolog, og uten tvil en av verdens største kapasiteter på energispørsmål. Han har deltatt i møter og debatter med omtrent alt som kan tenkes av politiske ledere og ledere av ulike energiselskaper, også her i Norge.

Etter å ha lest boka, sitter jeg, som før – men i forsterket grad, igjen med tre mulige framtidsscenarioer.

Scenario nr. 1: Verdensøkonomien kollapser på grunn av at oljen tar slutt. Legget har i mange år advart mot dette, og er nok fremdeles meget engstelig for at dette vi skje.

Scenario nr. 2: Verdensøkonomien kollapser på grunn av for mye olje. Det er klimaendringene som er årsaken til denne muligheten. Det er denne utviklingen som utspiller seg rundt oss for tiden. Det er trolig for sent allerede å holde det politisk vedtatte togradersmålet. Vi er på full fart mot dobbelt så høy temperaturstigning.

Scenario nr. 3: Vi erstatter fossile brennstoffer med fornybare energikilder. Det er selvsagt dette Leggett ønsker seg. Han bidrar selv ved å ha startet et firma som produserer solcellepaneler, og som satser på å bruke disse på hustak.

I likhet med stadig flere ledende økonomer, mener Leggett at en utvikling etter scenario nr. 3, er avhengig av en omlegging av hvordan den kapitalistiske økonomien fungerer. Vi kan ikke opprettholde et system hvor størst mulig utbytte til aksjonærene og størst mulig bonus til lederne, er den sterkeste rettesnoren, og der brutto nasjonalprodukt, med alle dets svakheter, er den eneste målestokken for økonomien. Økonomer som nobelpristaker Joseph Stiglitz og Oxford-professor Ha Joon Chang (født i Korea) sier det samme, og flere med dem.

Hvilket av disse scenarioene er det så vi her i Norge støtter opp om? Jo, uten tvil scenario nr. 2. Vi er så sterkt bundet opp i oljeindustrien, at noe annet synes å være umulig. Når våre toppolitikere snakker om klima- eller miljøtrusselen, får de det til å høres ut som et lite venstrehåndsproblem som kan fikses i forbifarten. Forståelsen for dybden og omfanget av den utviklingen verdens nåværende energibruk, synes å være fraværende. Derfor er det også omtrent null forståelse for dette i allmennheten.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke