hacklink
buy instagram followers
19. sep
videregående skole: Bestått eksamen er gullkortet til et godt liv, skriver Aasa Gjestvang.
 
Fravær. Når det beste blir det godes fiende
Det nye fraværsregimet skal redusere skulk i videregående skole og fraværet vil helt sikkert gå ned.

Publisert: 02.des.2016 14:41
Oppdatert: 02.des.2016 16:15

Det aller viktigste spørsmålet er allikevel, vil nytt fraværsregime gi økt gjennomstrømming i videregående skole? Essensen i det nye regimet er at udokumentert fravær ut over 10 prosent i hvert enkelt fag, fører til at eleven ikke får karakter i faget. Ved sykdom kreves legeerklæring for at fraværet skal godkjennes.

Dagens videregående skole fungerer i praksis som obligatorisk og nødvendig for alle. Forskjellen på å være ufaglært og å holde et vitnemål fra videregående skole i hånda, er som natt og dag. Vitnemålet gir dagens ungdom god helse og jobb. Bestått videregående skole er gullbilletten til et godt liv for den enkelte ungdom og et samfunnsøkonomisk columbi egg.

Nå finnes knapt et arbeidsmarked for de som ikke har fullført og bestått videregående skole. Det ordnet seg for mine jevnaldrende på 80-tallet. Selv om de ikke besto videregående skole. De fikk alle jobb hvis de ønsket det. I dag er det desidert vanskeligste arbeidsmarkedet å komme inn i, det som søker ufaglært arbeidskraft. Jobbene er svært få i forhold til søkerne.

Kunnskapsministeren sier at når du har valgt å starte i videregående skole og ta opp en skoleplass må du være tilstede. Jeg er helt enig i at elevene skal være tilstede på skolen. Jeg er ikke enig i at det er et valg å gå videregående skole i dag. Det finnes ingen andre alternativer. Det er derfor mange skoleeiere er villig til å strekke seg så langt som mulig, for å gi alle ungdommer mulighet til å fullføre og bestå videregående skole.

Vi har brukt store ressurser på elevene som mangler skolemotivasjon og de som har store sammensatte utfordringer. Vi har ønsket dem i skolemiljøet lengst mulig. Noen av disse elevene er suksesshistorier som fullfører og består. Noen består kanskje et fag eller to. Allikevel har vi ment at disse 16-18 åringene har potensial og muligheter vi som skoleeier må strekke oss langt for å realisere.

NIFU- forsker Eifred Markussen viser at jo høyere kompetanse, også på lavere nivå enn fullført videregående, jo større andel er sysselsatte – og jo lavere andel er utenfor arbeidsmarkedet. Og noe videregående opplæring er bedre enn ingenting – selv om man ikke står løpet fullt ut.

Jeg er inderlig bekymret for et rigid fraværsreglement som vil utestenge de elevene som trenger oppfølging, støtte og individuell tilrettelegging aller mest. Det er ikke vanskelig å forstå at motivasjonen til disse elevene tar slutt, når fraværsgrensa er nådd lenge før skoleårets slutt. Faren er at vegen til gutterommet på dagtid blir meget kort, når det nye fraværsregimet sørger for tydelig avskjed.

Revider det nye fraværsregimet. La en god intensjon bære frukt og ikke bli sin egen største fiende.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke