Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Fred er underfinansiert

0
Publisert: 06.jun.2015 04:00
Oppdatert: 06.jun.2015 08:35

9.april i år hadde formann i Hedemarken Forsvarsforening Bengt P. Lindman et innlegg i Hamar Arbeiderblad med overskriften «Troverdig forsvar, folkevalgtes ansvar». Han mener det er på høy tid at politikerne omdisponerer midler fra andre budsjettposter, skatt/avgifter eller fra oljefondet for å sørge for oss og våre etterkommeres sikkerhet.

I disse jubileumsdager for fred og frihet er det heller på høy tid å rette fokus mot militærutgifter fra en helt annen synsvinkel, en annen måte å investere i fred på og sørge for sikkerhet og livsvilkår for verdens etterkommere.

Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet (IKFF) samlet nylig om lag 1000 deltagere til jubileumskonferanse i den Haag, der det startet for 100 år siden! Som den gang var tema nedrusting og fredsarbeid. Representanter fra 80 nasjoner deltok, deriblant fire nobelprisvinnere, som formidlet samme utvetydige budskap som IKFF-presidenten fra Kamerun:

«We don’t need war to start working for peace».

Ja, vi lever i urolige tider, med sterke internasjonale spenninger, folkelige opprør mot urettferdighet og autoritære regimer, som ofte ender i væpnede konfrontasjoner med katastrofale menneskelige lidelser og nød, og disse trenger hjelp på ulike måter nå. I følge FN rammes i dag 76 millioner mennesker av kriger og konflikter.

Vi ser at mange altfor lett godtar krigens høye pris, og har en klokkertro på at militærmaskineriet, er det verktøyet som sikrest bidrar til konfliktløsning og fredsbygging!

International Peace Bureau, IPB arbeider ut fra forståelsen av at verden ikke har råd til fortsatt å bruke så svære ressurser på militært forbruk, for å nå målene om å skape en fredelig, rettferdig og bærekraftig utvikling.

Med 10 prosent av verdens militære kostnader (vel 1.747.000.000.000 dollar pr år), ville en kunne nå FNs åtte utviklingsmål til å bekjempe fattigdom, sult, analfabetisme og sykdom i verden.

Ban Ki-Moon har gang på gang understreket at verden er overbevæpnet og fred er underfinansiert. Ifølge IPB er de årlige, militære kostnader 2.508 ganger høyere enn det som er tilgjengelig i FN til nedrustning og ikke-spredning

Den Globale Aksjonsdagen mot Militært Overforbruk (GDAMS) har utviklet seg til en sentral internasjonal bevegelse mot stadig økende militære utgifter. Det er å håpe at det rettes et sterkere søkelys på det misforhold mellom ressursene som brukes til militære formål og det som blir brukt til å møte folks behov for fred, frihet og verdige liv.

Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet, avd. Hedmark/Oppland

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke