23. okt
Prisutdeling: Statsministeren og stortingspresidenten med et kroppspråk som uttrykte kulde og likegyldighet.
 
Fred på jord?
Overskriften er en del av vårt julebudskap som i juledagene skal leses og synges. Vi synes vel det er bra, men hvordan forholder vi oss til det? Så ymse. Mange vil nok ha en betinget holdning til det.

Publisert: 31.des.2017 11:52
Oppdatert: 31.des.2017 11:56

Vi har nylig fått oppleve en fredsprisutdeling. Alfred Nobel ga vårt land pengene og oppdraget med å finne verdige mottakere.

Fra Oslo rådhus fikk vi en seremoni som måtte gjøre sterkt inntrykk på alle som fulgte med. Vår nobelkomitè hadde valgt organisasjonen ICAN, som kjemper for en verden fri for atomvåpen, som pristaker.

Hovedtalere var komiteens leder Berit Reiss Andersen, ICANs svenske leder og en japansk dame som hadde overlevd utslettelsen av Hiroshima i 1945. De fleste i salen tok imot de storslåtte talene med glede og tårer.

Men på første rad satt vår statsminister og vår stortingspresident – med et kroppsspråk som uttrykte kulde og likegyldighet. Litt mindre sentralt satt Siv Jensen og Jan Tore Sanner med stive blikk, og vinglet mellom passivitet og spredt deltakelse i applausen fra salen. Verdens atommakter var fraværende. HA hadde lite oppmerksomhet om saken. Hockey og fotball selger vel bedre.

Nå har Nord-Korea skaffet seg atomvåpen, og bruker sin nye status til å true USA. President Donald Trump ligner sin koreanske kollega når det gjelder å true. Han har fått plassert sine våpensystemer tett innpå Russlands grenser. Da Sovjetunionen ble oppløst fikk president Mihael Gorbatsjov fredsprisen. Han fikk også en garanti om at NATO skulle holde sine våpen unna landets grenser. Han ble sveket.

Dagens atomvåpen er utviklet ved prøvesprenging i «øde» områder. Årets Nobel-seremoni minnet oss om dette, om miljøødeleggelsene og helseskadene som rammet folk i områdene.

I førjulstida har vi via TV fått gjenoppleve krigens gru i serien fra Vietnam. Presidenter og generaler i USA prøvde å innbille verden, at nå har vi snart seieren inne. Men de ble avslørt og Richard M. Nixon forlot sitt embete i skam. Kan vi vente bedre oppførsel av Trump?

Kanskje er det slik at maktbalansen mellom atommaktene er det som gjør at bombene bare har vært lagervare siden 9. august 1945? Vi som husker Cuba-krisen husker også at USA ikke kunne akseptere at det ble utplassert raketter så nær landet. Det ble truet med atomkrig. Hva hadde skjedd om Putin hadde vært like krigersk ved tanken på at Russland har fiendtlige systemer utplassert langs sin grense?

Årets nobelprisvinner mener at atomvåpnene bør avvikles, før noen gjør en feil som kan utløse vårt skrekkscenario. Jeg støtter dette synet, og tenker litt på Einar Gerhardsens motvilje mot utenlandske styrker i Norge i fredstid. Jeg er tilfreds med at det stadig finnes mennesker som brenner for fredssaken. Gratulerer ICAN.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke