17. sep
JORDVERN: En henstilling om å bevare produktiv matjord.Foto: Frank May, NTB scanpix
 
Fremskritt med basal fornuft
Fremskrittspartiet er et progressivt og fremadrettet parti som stråler av positive tanker. Imidlertid kan det tidvis være litt fornuftig å sette fremtiden inn i et større fremskrittrettet perspektiv.

Publisert: 03.mar.2017 23:13
Oppdatert: 03.mar.2017 23:36

Stortingspolitiker, Tor Andrè Johnsen er en særdeles aktiv og kunnskapsrik politiker som klart evner å sette perspektiv på Hedemarkens stor potensiale i østlandsutviklingen. Utrettelig farter han rundt, med stort engasjement og strålende optimisme, for morgendagens muligheter. En god ambassadør for fylket med aktive entusiastiske innspill til regjering og storting.

Espressfarten synes imidlertid tidvis å gå utover vesentlige næringer, spesielt matindustrien som fremdeles er en stor primærvirksomhet, med betydelige leveranser av mat til det norske bord. Dessverre blir denne kjensgjerning ivaretatt på en noe lettvint måte, og hastig bortforklart med at nye arealer skal dyrkes opp som erstatning for rasert jordbruk. Hadde tilgangen på anvendbare arealer vært like tilgjengelige som antydet, hadde alt vært såre vel. Slik er det ikke, Av landets ca. tre prosent dyrkbar grunn er så godt som alt allerede oppdyrket. Erstatninger blir bare en illusorisk propaganda.

Folkevekst, bosetning, utvikling og næring har blitt et politisk mantra uten nødvendig rotfeste, -eller jordfeste, for å sette det i rette perspektiv. Mat er en eksistensiell forutsetning for all virksomhet. Neglisjerer vi denne basale næringen på bekostning av velferdsutvikling og uhemmet folkevekst, vil moder Gaia til slutt ikke kunne fø oss lengere.

Utvikling, klimaendringer, befolkningsvekst og velferd går mot en høyst usikker fremtidig, om vi ikke nå tar rev i seilene. Planlegging av næringsindustri, velferd og urbaniseringen bør primært bygges på stengrunn, slik at bonden kan anvende jordbruksområder til matindustri.

Lokalpolitikere synes å tidvis være helt forblindet av egen fortreffelighet, hvor tesen om utvikling i kommunene fort blir en ustyrlig bumerang. Det føres opphausede verbale navleskuende ordskifter om hvem som er best i befolkningsøkning, med velferd på innpust og hensyn til matjord ved utpust. Her vinner alltid første åndedrag og utpusten blir bare en tom uthult agenda, uten slagkraft.

Dette inserat er ikke et innlegg om et ja eller nei til vekst og utvikling, slik Frp fremstiller sine politiske opponenter. Men en henstilling til alle våre politikere om å bevare produktiv matjord først og lokalisere planlegging for urbaniseringen for vekst og velstand deretter, rett og slett i pose og sekk.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke