Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Fremtid for kommunale jordmødre?

Publisert: 11.sep.2019 15:00
Oppdatert: 11.sep.2019 15:06

Helseministeren Bent Høie er opptatt av kvalitet i jordmortjenesten, og at regjeringen har satset målrettet for å få styrke helsestasjonene og få flere jordmødre i kommunehelsetjenesten. Alt dette er utmerket, men vil han få flere jordmødre til kommunene og følgetjenesten for gravide som har lang vei?

Jeg utdannet meg til jordmor for å ta imot barn, en stor verdi i seg selv foruten den gleden og lykkefølelsen en kan oppleve når alt går bra. Som jordmor i en kommune opplever hun ikke dette. Arbeidet består av andre ting, blant annet stå ferdig til å følge en kvinne som har lang vei til fødestedet. Disse stillingene er som regel bare halve, og en skjønner at det ikke lar seg kombinere med stilling på nærmeste sykehus hvor en går i turnus.

En fødsel kan komme til alle døgnets tider. Et døgnkontinuerlig beredskap vil kreve flere jordmødre, hvilket må bli både kostbart og vanskelig for en kommune, det diskuteres jo om hvem som skal betale dette. Jeg kan godt skjønne at disse stillingene i kommunene ikke er populære for unge kvinner som ønsker full stilling og arbeide med det de er utdannet for. Helseministeren forteller at det er bare 0,6 prosent som føder i bil på vei til fødestedet, altså forsvinnende lite.

Hvor mange blir det i Norge? Jeg har lest bortimot 500 i året, og i Helse-Sør Øst fødes et barn i uken i bil før mammaen rekker frem dit hun skal. Overvåkning under fødselen, smertestillende om det er ønsket og trygghet burde være en selvfølge for den som skal føde i Norge. Jordmødrene som forløser burde ha tryggheten i at gynekolog og operasjonsstue er nær det skulle vise seg nødvendig. Når sykehus sentraliseres og det blir lang vei for fødende, kan en ikke stole på at en får følge av jordmor på veien. Har en lengre vei enn 90 minutter, har en rett på følge av jordmor, skriver Høie.

Oppstår det komplikasjoner under fødselen på veien, kan det bli vanskelig. En må innse at lang vei til fødestedet kan gi utrygghet for de som skal føde, og at en jordmor for å følge ikke alltid er tilstede selv om hun såkalt har rett på det. Flere kan også ha bruk for følge på samme tid.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke