17. sep
Innlandsutvalget: Rapporten ble lagt fram på Prøysenhuset i oktober i fjor. Her utvalgsleder Sverre Narvesen og næringsminister Monica Mæland (H).Foto: Christian E. Bergheim
 
Frierferden bør gå sørover
Høgskole: Høgskolen i Hedmark er nødt til å finne seg en partner. Den vil helt sikkert bli tatt godt imot hvis den drar på frierferd til Høgskolen i Oslo og Akershus, skriver Ingrid Morken.

0
Publisert: 19.jan.2016 04:00
Oppdatert: 19.jan.2016 07:46

Høgskolen i Hedmark må finne seg partner.

Innlandsutvalgets sluttrapport er klar∙ Kunnskapsministeren har talt∙ Høgskolen i Gjøvik har slått seg sammen med NTNU∙ Høgskolen i Lillehammer viser interesse for høgskolene i Volda og Molde.

Et bredt sammensatt innlandsutvalg la i oktober i fjor fram en interessant sluttrapport. Det er lagt vekt på å identifisere områder der Innlandet, med sin kompetanse og sitt potensial, kan bidra til å løfte Innlandet som region, og som kan få betydning både nasjonalt og internasjonalt. Samfunnet står overfor store krav til endringer, og utvalget kommer med forslag til hvordan vi her i Innlandet kan bidra til å løse oppgavene. Kompetanse og kunnskaper er selve grunnlaget for arbeidsplasser og en positiv næringsutvikling.

Utvalget mener det er helt avgjørende å forbedre både kunnskapene og det formelle utdanningsnivået i Innlandet. Høgskolen i Hedmark har en solid lærerutdanning, og har etablert et senter for praksisrettet utdanningsforskning (SePU) som er engasjert i en rekke store utviklings- og innovasjonsprosjekter. Innlandsutvalget mener at dette bør utvikles til et nasjonalt senter med slagkraft til å formidle kunnskaper om innovasjon og forbedringsarbeid til hele utdanningssystemet. Som vi vet er det tvingende nødvendig. HH utdanner doktorgradskandidater innen profesjonsrettede lærerutdanningsfag.

Høgskolen sitter også inne med høy kompetanse innen jordbruk, skogbruk og landbruksteknikk, og har masterutdanninger innen anvendt økologi, bærekraftig landbruk og næringsrettet bioteknologi. Høgskolen tilbyr også doktorgradsprogram og nasjonal forskerskole innenfor anvendt økologi. Utvalget mener at et framtidig grønt skifte i norsk og internasjonal økonomi og tankesett vil sette disse næringene i et helt nytt lys. Dette kan bidra til ny vekstkraft til Innlandet som helhet, samtidig som det vil ha stor nasjonal verdi.

I samarbeid med andre institusjoner vil høgskolen også tilby forskerutdanning innen folkehelsefag og økonomi- og ledelsesfag.

På kontaktkonferansen «Fra struktur til kvalitet», som ble holdt for universitets- og høgskolesektoren den 12. januar, redegjorde kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen for det som har skjedd i prosessen med å slå sammen høgskoler. Målet er å skape sterkere miljøer og heve kvaliteten i høyere utdanning. Mange mindre høgskoler har slått seg sammen, og noen har blitt ønsket velkommen inn til universitet. For oss i Innlandet er det viktig at Høgskolen i Gjøvik, sammen med Høgskolen i Sør-Trøndelag, har blitt en del av NTNU.

Denne alliansen gjør at tanken om et Innlandsuniversitet etter min mening kan legges bort for godt. Høgskolene i Lillehammer og Hedmark vil ikke kunne innfri de kravene som stilles til et universitet. Det er tvingende nødvendig å se seg om etter nye partnere. HiL har vendt oppmerksomheten vestover, mot Volda og Molde for å finne ut om en trekantallianse kan ha noe for seg.

I gjennomgangen av her-og-nå-situasjonen slår kunnskapsministeren fast at «høgskolen i Sørøst-Norge er en tung institusjon med hovedvekt på profesjonsfag og uttalte universitetsambisjoner». Jeg går ut fra at det er Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) han mener. Med dobbeltspor som gir reisetid på under en time, og avganger hver halvtime, vil Hamar bli en del av Oslo-området. Det er grunn til å tro at om Høgskolen i Hedmark drar på frierferd til HiOA, vil det bli en varm mottakelse. Medgiften er både attraktiv og solid.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke