15. sep
Julehandel: Desember hele året? Foto: Vegard Grøtt, NTB scanpix
 
Frihetens pris
Under tittelen «Frp-måneden desember» skriver fylkestingsrepresentant for Hedmark Frp, Katrine Aurland, om hva hun tenker om hvordan desember preges av «frihet» til å jobbe og handle på søndagene.

0
Publisert: 01.jan.2016 04:00
Oppdatert: 02.jan.2016 09:16

Meninger

Hun ønsker seg denne tilstanden året rundt. Det hele utledes av «friheten» til å «beholde litt mer av våre egne penger», og hun mener tydeligvis på ramme alvor at inntektsskatten bør halveres, slik at vi kan handle mer og glede hverandre hele tiden.

Jeg har noen tanker om hvordan et slikt samfunn vil kunne se ut, og særdeles bærekraftig synes det meg ikke. Ikke for miljøet, og ikke for forholdet mennesker imellom. Men selv om jeg ikke deler Katrine Aurland sine tanker om sitt drømmesamfunn, er jeg veldig interessert i å få høre hvordan hun og Frp tenker seg at dette kan ordnes. For det er vel slik at når du inviterer på gratis lunsj, eller julebord, så vet du at regninga skal betales.

I følge Statistisk Sentralbyrå mottok kommuner og fylkeskommuner ca. 150 tusen millioner kroner i inntektsskatt, eller 150 milliarder kroner. Det er omtrent dette beløpet Katrine Aurland og Frp mener at skattebetalerne skal betale mindre til fellesskapet. Noe av dette vil komme tilbake i form av skatter og avgifter på arbeid, varer og tjenester, noe vil forsvinne til utlandet. Prisene vil øke, rentene vil øke, men lønna vil ventelig stå stille lenge. Den umiddelbare regninga vil kommuner og fylkeskommuner måtte ta.

∙ Hedmark fylkeskommune ca. 400 millioner.∙ Hamar og Ringsaker rundt 350 millioner hver.∙ Stange og Elverum i overkant av 200 millioner hver.∙ Åmot ca. 40 millioner.

De fleste av oss betaler brannforsikring helt frivillig. I tilfelle det skulle brenne. Skatt kan betraktes som en forsikring blant annet for at barn skal få utdanning og hjelpetrengende behandling, pleie og omsorg. Når Katrine Aurland drømmer om et samfunn basert på halvert inntektsskatt, kan jeg ikke skjønne annet enn at hun drømmer et samfunn hvor innbyggerne skal benytte sin økonomiske frihet til selv å forestå opplæring til sine barn og pleie sine syke og gamle. For det er vel strengt tatt dette de store pengene går til i kommuner og fylkeskommuner. Hvorfor det er lurt å forsikre hus og hjem, og ikke utdanning og helse, er meg helt uforståelig. Det må du forklare meg.

Stange SV

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke