hacklink
18. sep
 
Frivillig i lomma på Russland

Publisert: 26.nov.2018 14:40
Oppdatert: 26.nov.2018 14:45

I 2010 var jeg på kanaltur i Russland. Det som slo meg var de enorme viddene med god matjord som lå helt eller delvis brakk. Det slo meg at med et mer effektivt styresett ville Russland når som helst kunne svinge seg opp til å bli en matvaregigant – og dermed igjen en global stormakt.

At det skulle skje så fort at Russland allerede i dag, bare åtte år senere, er blitt verdens største korneksportør, det hadde jeg ikke trodd. Ikke da. Heller ikke at Norge nå kjøper mer av sitt matkorn fra Russland enn fra noen andre.

Samtidig gjør vi oss mer og mer avhengig av soyaimport fra et mildt sagt ustabilt Brasil for å kunne produsere nok melk og kjøtt.

Lille Norge har aldri vært så avhengig av mat- og fôrimport som i dag. Vår selvforsyningsgrad er nå godt under 40 prosent. Og synker stadig.

Vi kan, kort sagt, konstatere at våre lokale matjordkrevende byvekstdrømmer bygger på ett eneste klart langsiktig politiske mål: å gjøre Norge raskest mulig avhengige av land som Russland og Brasil.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke