Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Dugnad: Klar med hagerive til innsats.Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix
 
Frivilligheten - kun en velsignelse?
Innimellom skal en stoppe litt opp - og reflektere. Om hva en bruker livet og tiden på. Trekke noen erfaringer og vurdere hva en prioriterer. Jeg er litt der nå.

Publisert: 01.aug.2018 14:42
Oppdatert: 01.aug.2018 14:59

Etter aktive og spennende tre år i FAU tar jeg av meg den hatten, men kanskje mest for å ta på meg den neste. Som plasseres på toppen av et par andre.

For fruen er ikke overbevisst om at det neste betyr mindre tid på møter, telefoner, høringsinnspill, leserbrev, mediekontakt osv. Men hva er alternativet for oss som ikke kjenner vår eller omgivelsenes begrensning? For noe endrer seg kanskje aldri.

For frivilligheten har sin pris, på godt og vondt. Fri og villig om du deler det opp. Det er noe med det ordet. For hvor fri er du når du sitter villig med opptil flere roller og hatter og bruker all din fritid på nettopp, frivilligheten? Så det er kanskje en liten forbannelse for noen, men samtidig kanskje mest en velsignelse for andre.

I alle fall for de som aldri møter opp, som velger å se ned på foreldremøter, som aldri rekker opp hånda og tar ansvar for fellesskapet og bidrar til at ting organiseres. Aldri tar rollen som lagleder, trener, eller deltar lokalt i vel eller foreninger. Men som kanskje er ved sine meningers mot og mener en masse om styre og stell uansett.

Men samtidig; jeg vet jo du ikke har tid, at du må prioritere jobben, familien, kanskje deg selv, og at det ikke passer denne gangen. Eller dette året heller. Så ta det med ro, vi skjønner det og vi tar den for deg vi - igjen. Frie og villige som vi er. Fordi vi ønsker å bidra, å påvirke og se resultater av egeninnsatsen vår. Å føle på den tilhørigheten og det samholdet dette gir. For å føle på noe som er større enn deg selv.

Vi forventer ingen medalje, ikke får vi det heller nødvendigvis. Men litt heder og ære skal vi stoppe opp og gi hverandre. For uten frivilligheten over det ganske land ble Norge et fattigere samfunn. Av alle grunnleggende norske verdier setter jeg frivilligheten først. Frivilligheten er grunnlaget i ethvert demokrati og folkestyre.

Det lokale engasjementet former samfunnet vi lever i hver dag. I kontakten mellom barn- og unge, mellom foreldre og innbyggere i nærmiljøet, og gjennom variasjonen av forskjellige lokale lag- og foreninger. Men også gjennom vår modell med folkestyre og valgte lokale representanter fra vår egen valg- og skolekrets. De må også være frie og villige til å bidra og fortjener en klapp på skulderen for det.

I landet som kåret ordet «dugnad» som nasjonalord er det håp. Jeg velger å tro sterkt på det. Selv om det kanskje var de frivillige som deltok på den avstemningen også. Men samtidig, vi trenger flere. For noen skulle sikkert vært byttet ut også for egen og andres skyld. Det er sunt med konkurranse og utskiftninger i alle sammenhenger. Også innenfor frivilligheten. Så meld deg på du som er fri og villig, vi trenger deg med på laget!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke