hacklink
18. sep
E6: Det nye Uthuskrysset sett sørfra.Illustrasjon: Nye Veier
 
Frp – finnes det ingen grenser?
Utbygging av E6 i Hedmark og Stange: Finnes det ingen grense for Frps og Regjeringens manglende respekt for lokaldemokratiets rolle?

Publisert: 18.apr.2017 14:47
Oppdatert: 19.apr.2017 07:14

28. mars, under førstegangsbehandling av Reguleringsendring for E6–Uthuskrysset, vedtok Planutvalget ikke å legge saken ut på høring, men ba om «ytterligere utredning på tema som ikke oppleves å være besvart godt nok i foreliggende plan».

På Trump-vis avstedkom dette samme kveld aktivitet på sosiale medier av selveste samferdselsstatsråden. På Facebook skrev Ketil Solvik-Olsen: «Enda et veiprosjekt hvor rødgrønne partier forsøker å stikke kjepper i hjulene. Listen begynner å bli lang. Gi beskjed–ja til bedre veier, nei til rødgrønn trenering»

Stange kommune har i mange år arbeidet med og forholdt seg til nasjonalt og regionalt viktige samferdselsprosjekter, med en svært profesjonell planstab og et politisk miljø som har arbeidet alvorlig og grundig med krevende utfordringer. I hele min tid som ordfører fra 2007 til i dag opplever jeg at vi har saklig, åpent og godt forhold til både Statens vegvesen, Bane Nor (tidligere Jernbaneverket) og Nye Veier. Det har selvsagt vært uenigheter der lokale vurderinger ikke har sammenfalt med utbyggeres foretrukne løsninger. Og det har vært situasjoner der departementet har konkludert annerledes enn kommunen, etter å ha forholdt seg til innsigelser. Men jeg har aldri opplevd at sentrale myndigheter, og selvsagt aldri statsråder, ikke har respektert våre argumenter og posisjoner. Det betyr ikke at sentrale myndigheter og tiltakshavere alltid har tillagt våre argumenter og våre konklusjoner så stor vekt at kommunens syn alltid har fått gjennomslag. Slik fungerer det selvsagt ikke.

Planutvalget er kommunens utvalg for plansaker, og skal dermed behandle forslaget fra Nye Veier om endring av eksisterende reguleringsplan. Arbeidet med reguleringsplaner, knyttet ikke minst til utbygging av vei og bane, er, ved siden av kommunens arealplan, Planutvalgets viktigste oppgave. Det er oppsiktsvekkende og foruroligende at ikke engang statsråden har respekt for at Planutvalget ville ha nærmere utdypet en del forhold, før planen ble sendt på høring. Det er Planutvalgets både rett og plikt.

I sin saksutredning skriver rådmannen: «Stange kommune har i denne planprosessen bedt Nye Veier om å redegjøre for hvorfor man nå går bort fra den klart anbefalte løsningen for Uthuskrysset. Rådmannen er av den oppfatning at Nye Veier ikke helt har klart å svare på den oppgaven gjennom det fremlagte planforslaget.» Det er heller ingen tvil om at framdriftsplanen oppleves som krevende. I saksutredningen heter det: «Planmaterialet bærer preg at den stramme tidsplanen Nye Veier har lagt opp til, og rådmannen har heller ikke fått tiden som vanligvis trengs for å kvalitetssikre alle detaljer i planen.»

Dette er noe av bakgrunnen for at Planutvalget ba om «ytterligere utredning». Nye Veier responderte raskt og Planutvalget sendte planen ut på høring.

At Frps stortingsrepresentant fra Hedmark i et innlegg i HA 12. april ikke klarer å skille mellom diskusjon om det materialet som skal sendes ut på høring, og den endelige konklusjon, er ikke overraskende. Tor Andre Johnsen skriver at «løsningen som Ap, Sp og MDG ønsket ville ført til et stort «krater» gjennom Uthuskrysset». Men denne løsningen er et resultat av gjeldende reguleringsplan fra 2012, som også Frp ønsket. Det var et enstemmig Planutvalg og et enstemmig kommunestyre, med blant andre Frps Truls Gihlemoen, som vedtok den gjeldende reguleringsplanen.

Hva som nå blir løsningen, etter at Nye Veier har lagt fram sine endringer av gjeldende reguleringsplan, er det ingen, så langt meg bekjent, som har konkludert med. Det vil bli avgjort etter at høringen er avsluttet.

Mitt hovedpoeng er ikke Tor Andre Johnsens forsøk på å slå politisk mynt på saken, eller den lokale Frp-er Truls Gihlemoens urimelige argumentasjon om at Planutvalget «har blod på hendene», men en uro over at vi har en statsråd hvis manglende tillit til lokaldemokratiet kommer til uttrykk med lettvinte formuleringer på Facebook.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke