17. sep
Fartsgrenser: I moderne biler kan vi tåle en kræsj i 70 km/t. Deretter blir det verre.
Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
 
Frp på ville veger
Vi vet at fart, rus og mangel på bruk av bilbelte er de tre hovedfaktorene for at det blir en dødsulykke.

Publisert: 25.aug.2016 04:01
Oppdatert: 25.aug.2016 09:34

Likevel signaliseres det fra politisk hold med Fremskrittspartiet og Tor Andre Johnsen i spissen at dagens fartsgrenser bør høynes. De er gammeldagse og vi har nyere tider.

LES OGSÅ: Høyere fartsgrense kan bedre sikkerheten

Utspillet er motstridende til både forskning og erfaringer og det skapes en illusjon om at vegene vi har tåler høyere fart. Det at det er nye tider og at det ikke har vært ulykker på riksveg 3 i sommer betyr ikke at fartsgrensene bør høynes.

LES OGSÅ: Feil strategi å sette opp farten

De fleste vegene er de samme gamle. Menneskets tåleevne har ikke økt. I moderne biler kan vi tåle en kræsj i 70 km/t, deretter øker risikoen for tragisk utfall raskt. «Litt fortere er mye farligere». Hvis alle hadde holdt fartsgrensen vil vi komme et godt stykke nærmere nullvisjonen.

Det er mulig vi kan gjøre som i Sverige, bruke mer varierte fartsgrenser, som 60 og 80 blant annet vurdert etter veistandard og for at sjåføren skal holde oppmerksomheten oppe. Jeg mener det er uansvarlig å høyne farten da vi vet at en generell økning vil føre til flere og mer alvorlige ulykker.

LES OGSÅ: Feil å sette opp farten?

På riksveg 3 har ulykkene gått ned på grunn av tiltak på vegen, rydding av sidevegetasjon og tiltak, som lyssetting og elggevir, for å øke trafikantens opplevelse og oppmerksomhet. Det er liten grunn til å utfordre gode resultater av dette med økte fartsgrenser.

Så oppfordringen er; Hold fartsgrensen, vær edru, bruk bilbelte og sørg for å laste bilen riktig - da unngår vi de alvorlige ulykkene.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke