17. sep
OMLEGGING: Det eneste partiet som frem til nå har signalisert at de vil endre modellen med underreguleringene på trygdeytelsene er Arbeiderpartiet, skriver Jørund Hassel. Foto: Frank May / NTB scanpix
 
Frps fremstilling av «pensjonsranet»
Pensjonsoppgjørene blir ikke demokratisk behandlet i Stortinget lenger.

Publisert: 01.aug.2017 09:18
Oppdatert: 01.aug.2017 09:20

Fremskrittspartiets Truls Gihlemoen innlegg i Hamar Arbeiderblad 24. juli er et dårlig forsøk på å omskrive virkeligheten hva angår pensjoner og pensjonsforliket.

Og det er merkelig at Gihlemoens hukommelse ikke strekker seg to måneder tilbake i tid engang.

Pensjonsoppgjørene blir ikke demokratisk behandlet i Stortinget lenger, slik det var tidligere.

Trygdeoppgjørene er det henholdsvis tidligere arbeids- og sosialminister Robert Eriksson fra Fremskrittspartiet, og nåværende arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie fra Høyre, som har hatt det fulle ansvaret for siden 2014. Det er de som har ansvaret for underreguleringene.

I tillegg er trygdeorganisasjonene fratatt forhandlingsretten under trygdeoppgjørene, hvilket innebærer en umyndiggjøring av ulike grupper trygdede.

Stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (SV) forsøkte å fremme et representantforslag i Stortinget 23.05.2017, hvor det ble bedt om å få trygdeoppgjøret til behandling i Stortinget. Nettopp på grunn av de store underreguleringene. Forslaget ble støttet av Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Det ble avslått av stortingsrepresentant Arve Kambe (H) som uttalte:

«På vegne av Høyre og Fremskrittspartiet – og som komiteens leder – støtter jeg presidentens forslag om å avvise forslaget. Det er svært travelt i en rekke komiteer, og dette er et forslag som kunne vært foreslått og behandlet en rekke ganger tidligere i løpet av sesjonen. Det er ikke noe hastverk med saken».

Ovennevnte viser at Fremskrittspartiets omsorg for pensjonister og trygdede er lik null - og her stemte de heller ikke «imot»!

Alle partiene på Stortinget var for innføring pensjonsreformen – også Fremskrittspartiet, etter anbefaling fra OECD, og etter at EU påla medlemslandene i reformere sine velferdsordninger. Sverige endret sin i år 2000.

I prinsipprogram for 2005 til 2009 sto det at Fremskrittspartiet «vil ha en lik pensjon for alle. De som vil ha noe mer i tillegg, må selv spare gjennom private ordninger».

I klartekst betyr det å gjøre alle til minstepensjonister. Dette var også Fremskrittspartiets standpunkt i innstillingen til Stortinget vedrørende Pensjonskommisjonens NOU 2004:1.

Når Fremskrittspartiet hevder at de har stemt «imot» pensjonsreformen, foreligger ikke noe alternativ utover hva som fremgår i partiprogrammet 2005 til 2009 (alle skal bli minstepensjonister).

Det eneste partiet som frem til nå har signalisert at de vil endre modellen med underreguleringene på trygdeytelsene - som skjer på grunn av levealdersjusteringen på 0,75 prosent - er Arbeiderpartiet.

Heller ikke her vil Fremskrittspartiet støtte opp og sørge for en stopp av «pensjonsranet».

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke