17. sep
 
Frustrerende ikke å vite 100 prosent

Publisert: 19.jun.2019 13:00
Oppdatert: 19.jun.2019 13:30

Det hadde vært fint om klimaskeptikerne hadde rett – at brenning av kull og olje ikke hadde noen betydning for klimaet. Jeg selv skal ikke påberope meg noen «egen» kunnskap om emnet, men det er tydeligvis enkelte som mener at FNs Klimapanel er korrupt og kjøpt.

Jeg finner det særdeles usannsynlig. Ville verdens regjeringer – med noen helt få unntak – «tro» på FNs Klimapanel hvis anklagen kunne sannsynliggjøres? Like usannsynlig er det at meningene et mindretall av forskere har om global oppvarming, skulle være riktigere enn meningen til det store flertallet. Men jeg skal innrømme at det er frustrerende ikke å vite 100 prosent sikkert.

Og så er det vel greit å holde fra hverandre vær og klima, som enkelte ikke klarer. At været enkelte ganger kan være ekstremt i uventet retning når trenden er et varmere klima, sier like lite som enkelteksempler den andre veien. Når vi registrerer global klimautvikling, registreres blant annet middeltemperaturen så langt mulig på hele jordkloden sett under ett og over tid. Også her er det riktignok visse uenigheter, noe som synes merkelig med noe som kan måles så eksakt som temperatur.

Ingen kan være helt sikker på hvilken betydning klimagassene har for klimaet. Verdens statsledere er overbevist om at betydningen er stor. Men usikkerheten - og håpet om noe annet? - gjør kanskje at det ikke blir satset for fullt for å få ned klimagassutslippene, verken nasjonalt eller lokalt. Full satsing vil koste, for stater og for den enkelte av oss. Poenget er at hvis resultatet av klimagassutslippene kan bli som Klimapanelet antar, må vi ikke da gjøre alt for å hindre konsekvensene? Like mye som vi ville hindre barna våre å gå over ei bru som vi tror kan være råtten?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke