16. sep
 
Frykten for det du ikke kan stoppe

Publisert: 07.feb.2019 15:27
Oppdatert: 07.feb.2019 16:28

Vinterføre kan være utfordrende for enhver bilist. Som ansvarlige sjåfører sikrer vi at bilen har gode dekk, at vi har god sikt, og vi avpasser farten etter forholdene. Men uansett hvilke forhåndsregler vi tar, er visse ting utenfor vår kontroll.

Farlige vogntog på norske vinterveier er nettopp en slik ting. Mange bilister kjenner i disse dager på en uro og frykt på veiene. Møtende vogntog i snøkavet, du lurer på om det er plass mellom deg og brøytekanten, og om vogntoget er skodd for glatta.

De siste dagene har vi sett en rekke oppslag om den ene utforkjøringen etter den andre. Vi har alle sett skrekkeksemplene på vogntog som kjører på sommerdekk eller dekk uten mønster, avdekket av Statens vegvesens kontroller. Men Samferdselsdepartementet avviser å kontrollere alle vogntog som skal inn på norske veier. De viser til at det allerede finnes et regelverk på plass.

Vi vet at det i hovedsak er vogntogenes dekk, og om de har to eller tre aksler på trekkvognen som avgjør hvor godt de takler norsk vinterføre. To kjente problemstillinger, som transportnæringen i Norge er obs på og jobber for å komme i møte.

Norsk Lastebileierforbund, NLF, har selv etterlyst strengere krav til vinterdekk på vogntog. NAF, som representerer 500 000 medlemmer, oppfordrer Samferdselsdepartementet til å ta tak i saken raskt. Å gjøre det tryggere å ferdes på norske vinterveier må prioriteres.

Man må spørre seg om regelverket er godt nok, og om sanksjonene er passende når problemet med farlige vogntog ikke blir bedre fra en vintersesong til den neste. Må det sterkere skyts til? Høyere bøter, lavere terskel for å ilegge kjøreforbud, strengere krav til trekkvognene?

Tungtransporten inn til Norge øker. Krav om trafikksikkerhet bør være en selvfølge, ikke bare innen offentlige anbud, men for alle som ønsker varene trygt levert. Heldigvis er det ikke ofte de alvorlige ulykkene skjer. Men i et land der vi er så nær visjonen om null skadde og drepte i trafikken er det viktig at man tar også de siste grepene for å sikre trygg ferdsel i hele landet, også om vinteren.

Farlige vogntog er en utfordring som må løses, slik at vi neste vinter ser færre utforkjøringer og nesten-ulykker, og kanskje blir forskånet de verste hendelsene.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke