Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Frykten for det kjente

Publisert: 22.jan.2019 15:39
Oppdatert: 22.jan.2019 15:44

8. januar møter over 10.000 mennesker som er berørt av ulv og rovvilt opp foran Stortinget. En av de aller største politiske markeringer i nyere tid. Samme kveld sier Petter Wabakken i beste sendetid i Dagsrevyen at vi frykter det ukjente.

Ulv er nytt for mange hevder han, og vi frykter det nye og ukjente. Det er nettopp det vi ikke gjør. Vi vet akkurat hva ulven er i stand til, og derfor er vår frykt i aller høyeste grad knyttet til det kjente. Akkurat som vi vet hva jerv, bjørn, gaupe og kongeørn er i stand til også. Debatten handler i for stor grad om ulv alene. Det totale presset mot våre beite- og utmarksressurser er mer enn bare ulv.

Vi vet altfor godt hva ulv i beiteprioriterte områder om våren er i stand til. Vi vet hva det vil koste i husdyrlidelser, ekstra tilsyn, utallige timer med skadefellingsforsøk, menneskelige lidelser og ikke minst kroner og øre. Dette var ikke noe nytt i Nord-Østerdal sommeren 2018, ei heller sommeren 2017 på Hadeland. Det har stort sett vært slik mer eller mindre hvert år siden ulven ble gjeninnført. I større og mindre omfang.

Det er nettopp fordi vi har opplevd dette så mange ganger at vi sier ifra. Vi kjenner konsekvensen av ulv og annet rovvilt altfor godt. Og vi blir ikke hørt. Det er samme leksa hver gang. Ulven et svensk. Streifdyr kan gå videre før beitesesongen. Skadepotensialet er ikke høyt nok om vinteren og våren. Vi vet jo at skadene kommer uansett.

Vi sier ifra fordi vi vet hva konsekvensen er. Innenfor ulvesona er det ikke igjen småfe på utmarksbeite. Bøndene er fratatt beiteretten sin. Uten kompensasjon. For den som tror verdien av denne er som småpenger å regne, må tro om igjen. Jakt- og eiendomsrett uthules. Uten kompensasjon. Nå brukes de samme argumentene for ikke å regulere ulvebestanden innenfor ulvesona også for jerv og bjørn. Igjen sitter grunneiere og beitebrukere i et reservat der alle deres rettigheter er ubrukelige. Dette vil vi kjempe mot.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke