Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Full fart med Buchardt
Han ville ikke solgt mora si, men han solgte svigerfarens rørleggerforretning og la grunnlaget for milliardformuen.

Publisert: 13.jun.2015 04:00
Oppdatert: 13.jun.2015 08:07

Arthur Buchardt liker å kalle seg brumunddøl. I 2000 ble han bortvist fra strandsonen på Koigen av opprørte hamarsinger som slett ikke ville ha Buchardts hotell og fossefall på bystranda. 

– Aldri mer Hamar, sa Buchardt som siden har holdt ord.

Med to milliarder i formue i fjor og nok av spennende hotellprosjekter gir Buchardt blaffen i Hamar. Det kjennes nok godt og til de grader bli ønsket velkommen hemmat med verdens høyeste trehus på bystranda i Brumunddal. 450 millioner skal det koste. I Ringsaker er man mer enn villig til å selge renseanleggstomta ved elvemunningen slik at Buchardt igjen kan skape stolte øyeblikk i kommunen som ser ut til å få til alt.

Det Buchardt-initierte Prøysenhuset var ikke før åpnet før hotellkongen på 66 år (blir 67 år mandag) hadde planene klare for nye oppsiktsvekkende konstruksjoner på hjemmebanen.

Det var i Brumunddal han kjøpte sin første tomt og bygde sitt første bygg, M-hus. Ringen er sluttet når Buchardt nå kjøper strandtomta på Nerkvern av opsjonshaver Leif Atle Viken, som er dagens eier av M-hus.

Kjemien med byråkrater og folkevalgte i Ringsaker er god. Buchardt fikk det ikke til med lillehamringene og hamarsingene, men virker å være på talefot med bygdefolket i Øyer og i Ringsaker. Investoren kommuniserer best med håndverkere og bygdefolk som snakker rett fra levra – en slags folkelig ærlighet Buchardt liker.

Men i Øyer har det murret. Politikere mener rådmannen og Buchardt har tatt snarveger i utbyggingen av 40 leiligheter på Lisetra i Hafjell. Buchardt har greid å omgå utleieklausulen ved bygg av leiligheter på den verdifulle tomta. Rådmannen hevder alt har gått riktig for seg.

Men SV-politiker Nisveta Tiro er ikke enig med rådmannen i at det har vært full åpenhet om utbyggingen på Ilsetra.

– Ingen av politikerne har hatt kjennskap til det som har foregått. Det er gitt en byggetillatelse som i praksis bestrider politisk vedtatt reguleringsplan. Det skal ikke skje uten politisk behandling, så slik kan vi ikke ha det, hevder Tiro overfor avisa GD.

Så langt har ingen stilt spørsmål med Buchardts hotellplaner i Brumunddal. I stedet står folkevalgte og applauder når hotellkongen snakker seg varm i de kommunale møtelokalene i det tidligere bankbygget til DnB – lokaler Buchardt er godt kjent med.

I DNC i Brumunddal satt det på 70-tallet to bankfunksjonærer som senere skulle dominere norsk finans- og næringsliv. Sigbjørn Johnsen fra Stavsjø ble tidenes mest populære finansminister. Arthur Buchardt ble hotellkonge og investor. Det måtte bli slik. Sigbjørn var politikeren med sans for sosialøkonomisk orden. Arthur var gründeren, praktikeren og idemakren.

Han hoppet av bankkarrieren da svigerfaren inviterte han inn i rørleggerforretningen i Brumunddal. Buchardt var en praktiker og gjorde alt fra rørstaking til anbudsregning. Snart var butikken for liten for to sjefer.

– Enten slutter du eller så slutter jeg, skal Buchardt ha sagt.

Svigerfaren sluttet. I løpet av kort tid vokste rørleggervirksomheten fra 35 ansatte til 220. Forretningstalentet kjøpte opp, vant anbud og hadde suksess. Men noe skurret. Han hadde større planer. Buchardt solgte svigerfarens livsverk og investerte pengene i eiendom og aksjer.

Mens lillehamringer og øyværinger fortsatt feiret OL-tildelingen, skaffet Buchardt seg tomt en kilometer fra målområdet i Hafjell og 50 meter fra E6. Her bygde han sitt første hotell mens norsk byggebransje – skadeskutt av børskrakket – skrek etter oppdrag de knapt tjente penger på. Det er ingen overdrivelse å hevde at Buchardt dro nytte av dette. Det første kapittelet i investorens hotelleventyr var skrevet. Siden skulle Buchardt bygge mange av hotellene som Petter Stordalen i dag eier og driver.

Arthur Buchardt bygger ikke hoteller før han har solgt dem videre. Blir Stordalen eier og hotelldriver i Brumunddal?

På byggeplassene hadde diplomøkonomen med rørleggererfaring blitt mer gatesmart enn den mest kyniske håndverker. Buchardt involverte seg i alt – fra baderomsfliser og gulvlister til tempoet i arbeidet. Han kontrollerte hver minste detalj og forlangte wienerbrød på byggemøtene. Selv hadde han sjelden med lommeboka – snekkere og rørleggere spanderte.

I Øyer traff han et handlingsvillig byråkrati som gjerne konkurrerte med nabobyen lenger sør om turistene. Buchardt fikk stort spillerom. Det ble hytter og et nytt hotell lenger opp langs skitrekket. De siste årene har flere øyværinger stilt spørsmål om ikke Buchardt har tatt seg vel mange friheter.

Buchardt foretrekker sterke og raske biler og han kjører fort. Bare spør landets politimestere som har bøtelagt råkjøreren flere ganger.

Han har ikke ansatte, kontor eller datamaskin. Mens utbyggerkonkurrentene stiller med en hær av ingeniører, rådgivere og arkitekter stiller Buchardt med sin sjuende sans, sin malmfulle røst og med et smittende humør. Han liker best å møte sine forretningspartnere ansikt til ansikt.

Fra toppen av det 66 meter høye trehotellet i Mjøsparken kan Buchardt om tre år se sørover til hamarsingene som fra Koigen hopper fra Norges mest berømte stupetårn. Buchardt kommer ikke til å hovere. Livet fikk nye perspektiver da kreftsykdommen rammet i 2008. Det måtte seks cellegiftkurer til før legene kunne erklære hotellkongen frisk fra lymfekreften.

Med Buchardt på cellegift hadde kreftforeningen og alvorlig syke nordmenn plutselig fått en verbal og handlekraftig talsmann. Full av lovord og beundring takket Buchardt helsevesenet, men refset sendrektigheten til politikerne. En opprørt Buchardt nektet å være passiv tilskuer til at folk skulle dø av kreft på grunn av behandlingskøer, dårlig utstyr og manglende politisk handlekraft.

Buchardts kamp for de kreftsyke kommer til å fortsette så lenge han selv har krefter.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke