Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Fusjon: Kathrine Skretting, rektor høgskolen i lillehammer (t.v.) og Anna L. Ottosen, rektor høgskolen i Hedmark i front for fusjonsarbeidet.Foto: Høgskolen i Hedmark
 
Fusjon til beste for Innlandet
Høgskole: En samlet høgskole i Innlandet er viktig for regionens utvikling og hvor attraktiv den skal være.

0
Publisert: 12.sep.2016 04:00
Oppdatert: 12.sep.2016 08:46

I lokale aviser kan vi lese at det går mot fusjon mellom Høgskolen i Lillehammer (HIL) og Høgskolen i Hedmark (HH). Vi som er på «innsiden» av utviklingen, som pågår i hele universitets- og høgskolesektoren, er glad for at prosessen ser ut til å lykkes. Vi må bruke denne anledningen til å få etablert en samlet institusjon som styres og ledes fra Innlandet.

Myndighetene har igangsatt store nasjonale prosesser som i sum skal bidra til økt kvalitet i høyere utdanning og forskning. I en forlengelse av dette kan vi stadig lese om de mindre institusjonene som slår seg sammen eller går inn i større institusjoner.

For å si det enkelt – skal man overleve som høyere utdanningsinstitusjon må fagmiljøene som leverer utdanning og forskning ha en viss robusthet og størrelse. Det krever myndighetene. I praksis betyr det at myndighetene ønsker høyere utdanningsinstitusjoner i Norge på universitetsnivå – altså institusjoner som tilbyr gjennomgående studieløp fra laveste til høyeste utdanningsnivå; fra bachelor, via master- og til doktorgradsutdanninger (PhD).

I denne prosessen har både Høgskolen i Lillehammer og Høgskolen i Hedmark fått klare signaler fra Kunnskapsdepartementet om at vi vil bli små og sårbare i det nye landskapet. Ingen av oss er store nok alene til å tilfredsstille myndighetenes krav til universitetsnivå, og fremtiden er uviss for den som blir stående alene uten en slik status.

Etter all sannsynlighet lykkes vi nå med å få til en fusjon i Innlandet, hvor vi selv sitter med «hendene på rattet». Vi blir store nok til å tilfredsstille myndighetenes krav til universitetsnivå, og vi kan sammen bygge og trygge en høyere utdannings- og forskningsinstitusjon som også i fremtiden skal styres og ledes i og fra Innlandet.

Alternativet er ikke at høgskolene i Innlandet forblir som de er i dag, men snarere at vi blir spist av større institusjoner som styres fra helt andre regioner enn Innlandet. Dette er et viktig perspektiv å ha med inn i det som kommenteres og skrives om hvor store vansker det blir med en fusjon mellom HiL og HH.

For fusjon blir det uansett, og den vi nå er i ferd med å få til er etter alle solemerker den som vil skape minst vansker. Det er denne løsningen som i størst grad vil sikre at vi i fremtiden vil ha et universitet i Innlandet som har regionale behov for utdanning, forskning og utvikling som et av sine viktigste strategiske mål. Det er et ikke ubetydelig potensial, som også er et definert og omforent mål med hele fusjonen.

Det ligger spennende muligheter for synergieffekter i at fagmiljøene i Hedmark og Lillehammer er så komplementære, og vil styrke hverandre. Eksempler på dette, som også fusjonsplattformen beskriver, er at det blir mulig å få etablert en Handelshøgskole i Innlandet. Videre åpnes muligheten til å få etablert et doktorgradsutdanningstilbud som favner helse/folkehelse. Det vil bli et viktig samlingspunkt også for mange av de godt over 50 stipendiatene i Sykehuset Innlandet som nå tar doktorgradsutdanning utenfor regionen, og kanskje dermed også blir værende utenfor regionen etterpå.

En samlet innlandshøgskole blir et viktig virkemiddel for at det i Innlandet skal samles og bygges kompetanse som vil bidra til regionens utvikling og attraktivitet. For en region hvor det er behov for å øke andelen med høyere utdanning og å lykkes med innovasjon, er det liten tvil om at det som nå skjer er det beste som kan skje av de fusjonsscenarioene vi i Innlandet står ovenfor.

Vi gleder oss til fortsettelsen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke