17. sep
REGIONREFORMEN: Fylkesmannsembetet, her representert ved fylkesmann Sigbjørn Johnsen, bør beholdes i Hamar, mener Thomas Langeland Jørgensen og Grete Solli.Foto: Halvard Berget
 
Fylkesmannen bør legges til Hamar
Nytt fylkesmannsembete for Innlandet bør legges til Hamar.

Publisert: 26.mar.2017 21:56
Oppdatert: 27.mar.2017 11:12

Både Hedmark og Oppland Høyre og Venstres fylkespartier har alt «delt» Oppland og Hedmark med regionadministrasjonen (fylkeskommunen) til Hedmark og Fylkesmannen til Oppland. Dette er en ordentlig hestehandel.

Vi skal være oppmerksomme på at fylkesmannsembetene kan slås sammen selv om fylkene ikke blir slått sammen. Så denne «handelen» Høyre og Venstre mener vi skal gjøre, kan koste oss ekstra dyrt! Det gjennomføres nå en høring som gjelder fylkesmannsembetet og der oppfordrer vi alle instanser til å melde inn alle de gode grunnene til at Fylkesmannen bør ligge på Hamar.

Det er sterke grunner til at det er ønskelig å beholde Fylkesmannen i Hedmark. Hamar er administrasjonssenter i Hedmark og ble valgt som politihovedsete for Innlandet politidistrikt, ikke minst fordi nærhet til relevante fagmiljøer ble vektlagt. I en katastrofesituasjon (flom, store ulykker etc) er det Fylkesmannen som koordinerer innsatsen og samfunnssikkerheten vil det være spesielt viktig å ha en nærhet mellom Fylkesmannen, politimesteren og brannsjefen. (110-sentralen på Hamar dekker alle kommuner i Hedmark og Oppland). Fylkesmannen, politimesteren, fylkeskommunens administrasjon, Hedmarken tingrett og Eidsivating lagmannsrett ligger i gangavstand til hverandre.

Hamar-regionen er i sterk vekst og er det befolkningsmessige tyngdepunktet i Innlandet. Hamar kommune vokste med 1,6 prosent i 2016. Det er den høyeste veksten i Innlandet. Bo- og arbeidsregionen Hamar har 90 000 innbyggere, mens Gjøvik og Lillehammer har hhv. 68 000 og 37 000 innbyggere. (KMD-rapporten Regionale utviklingstrekk 2014)

Hamars sentrale beliggenhet og nærhet til Oslo gir god kompetanseutveksling mellom Oslo og Innlandet. Med dobbeltspor og ny E6 vil Hamar ligge en halvtime fra hovedflyplassen og under en time fra Oslo. Et administrasjonssenter for Innlandet må ha akseptabel reiseavstand fra ytterpunktene i fylkene og Hamar har gode kommunikasjonslinjer i alle retninger som muliggjør dette.

«To timer etter statsråd fredag der sammenslåingen av fylkesmannsembetene ble bestemt, hadde vi konklusjonen klar», sier Hedmark Høyres Rune Øygarden til Østlendingen 13.mars. Vi sier bare til Hedmark Høyre; Er det mulig å selge seg så billig? Dette er ikke til Hedmarks beste.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke