hacklink
18. sep
Klima: Transport står for 60 prosent av Hedmarks klimautslipp.
Foto: Trond Lillebo
 
Fylkespolitikerne fra ord til handling
De samme tiltakene som det ikke ble gjort noe med i den forrige klimaplanen.

Publisert: 01.jun.2016 04:00
Oppdatert: 01.jun.2016 09:45

Hedmark fylkeskommune har fått ny Energi- og klimaplan. Planen er en videreføring av den som ble laget i 2009. Ulempen med det, er at planen fra 2009 ikke har hatt noen positiv effekt, verken for naturen eller for barna våre; de årlige utslippene har økt med mer enn 100.000 tonn karbondioksid i planperioden. Hedmark bidrar dessverre mer til global oppvarming nå enn for seks år siden.

Den nye planen har et brukbart mål – nemlig at Hedmark skal være klimanøytralt innen 2030, og det uten å kjøpe klimakvoter, men når de fleste tiltakene i den nye planen er de samme som det politikerne lovet å gjøre i den forrige planen – da er det lite som tyder på at de vil lykkes bedre nå.

Men en ting skal de ha: I den nye planen har de sortert tiltakene etter hva Hedmark fylkeskommune egentlig kan gjøre noe med, hva kommunene må gjøre, og hva som bare kan gjøres ved at Stortinget vedtar effektiv politikk.

For eksempel så har fylkeskommunen myndighet til å kjøpe inn nullutslippsbiler til sin egen drift. Med dette vil fylkeskommunen være et godt forbilde. Men, dette blir et forsvinnende lite bidrag i forhold til de 840.000 tonn med CO2 som biler og transport står for i Hedmark. 60 prosent av alle våre utslipp av klimagasser er transport. Og da er gjennomgangstrafikken ikke regnet med. Den nye Energi- og klimaplanen sier tydelig at det bare er Stortinget som kan lage politikk som monner for å få ned disse store utslippene.

Fylkestinget hadde en langt debatt om den nye planen, og det kom opp mange spørsmål om hvordan den kan bidra til å nå målene. Derfor bestemte fylkespolitikerne at Energi- og klimaplanen skal revideres på nytt allerede før et år har gått. Det er bra.

I mellomtiden har vi en oppfordring og to spørsmål til Fylkesrådet:

Oppfordring: Slutt å bløffe folket i Hedmark. Det dere skriver på fylkeskommunens nettside om konsekvensene av global oppvarming er feilinformasjon – i beste fall ønsketenking. Vær ærlige og si til folket hvor alvorlig global oppvarming på 2 grader eller mer vil bli for oss alle. Det er svært lite dere kan gjøre for klima uten å ha klare ønsker fra folket. Dere må sjøl tørre å stå fram – fortelle om alvoret, og derigjennom bidra til å få et folkelig engasjement for nødvendige klimatiltak, lokalt og nasjonalt.Spørsmål 1: Når vil dere reise inn til Stortinget og kreve nasjonal klimapolitikk på de store utslippsområdene som fylkeskommunen ikke har myndighet over?

Spørsmål 2: Hvordan vil dere gjennomføre påvirkningsprosessen på Stortinget, slik at den har den nødvendige effekten?

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Artikkelforfatter: Thomas Cottis
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke