17. sep
SLIK?: Bør ikke våre ledende fylkespolitikere erkjenne de store avstandene i Innlandet, skriver Frode Veian.
ILLUSTRASJON: BJØRN HOLTHE, HOLTHE ATELIER AS.
 
Fylkessammenslåing og sykehusstruktur
«Innlandet er et altfor stort geografisk område, og sammenslåing til én region vil medføre altfor lange avstander, og dermed lange reiser».

Dette er innholdet (ikke ordrett) i uttalelser fra fylkesordfører Even Aleksander Hagen i Oppland og fylkesråd Per-Gunnar Sveen i Hedmark i ettermiddagssendingen i NRK Hedmark og Oppland 8. juni.

Visste man ikke bedre, kunne man tro det gjaldt deres syn på forslaget om sentraliseringen av sykehustilbudet i Innlandet til ett akuttsykehus, hovedsykehus, ved Mjøsbrua.

Men nei - dette var argumenter mot Stortingets vedtak i regionreformen om å slå sammen de to fylkeskommunene til en region Innlandet.

Dette forstår de seg på, når det gjelder egne arbeidsplasser og reisevirksomhet for dem selv og deres ansatte.

For befolkningen betyr akkurat dét neppe noen ting, Fylkeskommunen er perifér og uinteressant for folk flest.

Men sykehussentralisering har de samme herrer intet imot. Da betyr lengre avstander og strevsomme reiser ikke noe, selv om det da gjelder liv og helse.

Det gjelder akuttsituasjoner, for pasienter med store smerter, eller pasienter med mer eller mindre sterke plager der reiser er belastende. Det gjelder også den økende gruppe eldre som kanskje har vansker med å ta seg frem, ikke kan kjøre bil selv eller ikke er berettiget til drosje og derved henvist til flere timers transport med buss og/eller tog.

Dette bekymrer åpenbart ikke de to ledende fylkespolitikerne. Derfor har de to fylkesting, under deres ledelse, støttet idéfaseutredningens anbefaling om kun étt akuttsykehus i Innlandet, lagt til Mjøsbrua.

Det gjengis fra ledelsen i Sykehuset Innlandet at flertallet av høringsinstansene støtter forslaget om ett hovedsykehus.

Men ulike høringsinstanser har sterkt varierende forbehold som neppe støtter ledelsens mål. Dette kommer ikke frem, og er derfor villedende for befolkningen.

Styreleder Anne Enger har uttalt at hun legger stor vekt på brukernes syn og støtter seg til uttalelsen fra brukerutvalget som går inn for et hovedsykehus.

Men hvilke brukere representerer de? Representerer de ikke like gjerne særinteresser? Hva med alle oss andre? Er ikke vi brukere eller fremtidige brukere?

Hva med høringsuttalelsen fra pensjonistforbundet i Oppland som har mer enn 5.500 medlemmer? Disse støtter ikke planen om et hovedsykehus!

Det gjør heller ikke fylkeseldrerådene i Hedmark og Oppland, og de representerer jo om lag 20 prosent av befolkningen!

Bør ikke våre ledende fylkespolitikere også erkjenne at de store avstandene i Innlandet er et like relevant argument mot sentralisering av sykehusstrukturen, som mot sammenslåing av de to fylkeskommunene?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke