17. sep
 
Går det den veien høna sparker?
Valg: Høyre og Ap i Hamar har nok en gang måtte gi tapt for en lokal bygdeliste. Hvordan skal de slå Busterud i 2019?

Publisert: 26.sep.2015 07:30
Oppdatert: 26.sep.2015 07:39

Ordfører Morten Aspeli sier han ikke stiller til valg som ordførerkandidat om fire år. Det er en ryddig klargjøring av sin egen rolle.

Den åpner igjen for at Arbeiderpartiet fritt kan evaluere valgresultatet og tenke framover. Morten Aspeli sier han er skuffet over at han tapte valget. Det signaliserer at ambisjonen er større enn bare å være «byens største parti», som partiets tillitsvalgte har proklamert på sosiale medier.

Nå starter den lange marsjen mot valget i 2019. Ap er et parti som er vant til å styre, og slik må ambisjonen også være i Hamar.

Men hvordan komme dit? Det er en kode Hamar Ap ikke har klart å knekke etter at Einar Busterud dukket opp i lokalpolitikken.

Riktignok ble det valgseier i 2011, men det var uten Busterud i frontlinjen. Nå er uromomentet By- og bygdelista tilbake i maktens korridorer.

Mange tvilte på om det var mulig. «Klarer Einar Busterud å gjøre comeback som ordfører er vi vitne til lokalpolitisk Norgeshistorie», sa valgforsker Jon Helge Lesjø i fjor sommer. Professoren i sosiologi ved Høgskolen i Lillehammer var på forhånd slett ikke sikker på at By- og bygdelista ville lykkes med å gjenerobre Hamar. Nå kjenner vi alle resultatet.

For By- og bygdelistas del er det likevel et stort spørsmål om den hadde overlevd hvis ikke selve frontfiguren, Einar Busterud, hadde valgt å gå i ringen igjen for å utkjempe enda en tittelkamp.

For å holde oss til bokseringen: Gamle mestre har en tendens til å få et brutalt møte med den nye tiden.

Så ikke med Busterud.

Nå slikkes sårene i de andre partiene. Morten Aspeli har oppfordret til en åpen debatt om valgnederlaget. Det er en oppfordring partiets medlemmer bør gripe. Enda større er behovet for en evaluering av hva som gikk galt hos Høyre, som ble valgets store taper. Det ulmer under overflaten, men så langt har vi sett få tegn til selvransakelse.

Selverkjennelsen internt stikker forhåpentlig dypere.

Når Fangberget peker på Busteruds popularitet, betyr det at Høyre-velgerne synes at kandidaten på en annen liste er bedre enn Høyres egen ordfører.

Før Høyres ordførerkandidat klarer å vinne sine egne velgere, vinner ikke Høyre et valg i Hamar.

Hva er det BBL har som gjør at to nasjonale partier igjen må bite i gresset?

Politisk klarer lista å framstå som et alternativ for velgere både på høyre- og venstresiden. Med sine proklamasjoner om «et hjerte til venstre» vinner Einar Busterud velgere som ellers ville stemt på Ap.

Nei til privatisering og nei til reduserte skatter for å beholde et godt kommunalt velferdstilbud, gjør at han ligger tett opp mot Aps eget program. Dermed blir det vanskeligere å møte BBL med politisk argumentasjon.

Samtidig er han den som best formulerer en utfordring til Arbeiderpartiets langvarige dominans i Hamar. For mange Høyre-velgere er ønsket om et skifte så sterkt at de lukker øynene for at klassiske Høyre-saker vrakes.

Busterud blir det eneste realistiske håpet hvis det «skal skje noe i byen».

Når listetoppen i tillegg er en god kommunikator med fingerspissfølelse for folkemeningen, er mye gjort.

Det finnes bare en Einar Busterud. Det er ingen grunn til å lete etter en kopi i egne rekker.

Men den en gode nyheten er at han slett ikke har monopol på vinneroppskriften. Det er god ledelse dette handler om, skal man vinne valg.

Det finnes noen enkle prinsipper, enten man er i politikken eller arbeidslivet.

Klare visjoner, evnen til å kommunisere dem, kombinert med utstrakt grad av åpenhet nevnes ofte som faktorer som skaper tillit.

Det gjelder enten det er hos dine medarbeidere på jobben eller hos velgerne. Det er mangel på denne tilliten som gjør at Ap og Høyre mister velgere til BBL.

Visjonene er litt utydelige når jeg betrakter Morten Aspelis fire år i posisjon.

Hva ville Ap bruke makta i Hamar til, utover å sitte med ordførervervet?

BBL vinner dette valget på fortidens prestasjoner. I Busteruds 12 år ved makta ble det hele tiden pekt på nye konkrete mål, og mange av dem ble faktisk gjennomført.

Ap har også slitt med kommunikasjon og åpenhet i de store og viktige sakene som får oppmerksomhet.

Både i rådmannssaken, jernbanesaken og kommuneøkonomien var Ap på defensiven. For ofte var taushet svaret. For sjelden var det offensiv kommunikasjon mot velgerne, koblet med konkrete politiske løsninger.

Da blir man presset bakover på banen. Det skaper ikke tillit hos velgerne.

Akkurat som bedrifter klarer å snu dårlige trender, kan de som tapte valget komme ut med et nytt og forbedret budskap. Men det krever et mer bevisst forhold til både kommunikasjon og åpenhet.

På et tidspunkt vil det også bli spørsmål om hvem som skal være ny listetopp. Evnen til kommunikasjon i det offentlige rom bør være en viktig egenskap.

Sylvia Brustad er nevnt som en mulig kandidat.

Det er langt fram til nominasjonsprosessen. Men Sylvia Brustad har et navn som klinger langt utenfor Hedmarkens grenser. Der må selv Busterud melde pass.

Med Brustad får Hamar Ap en døråpner, og Hamar kommune en leder som vet alt om hvordan man skal slåss for både samferdselsmilliarder og helsemilliarder.

Det er langt fram til nominasjonsmøtet. En navnediskusjon vil foreløpig bare være på idéstadiet. Men jobben med bedre kommunikasjon og åpenhet kan starte nå.

God helg!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke