17. sep
Forsvarets Musikkorps: Nedleggingstruet i Trondheim og Horten. Foto: Marit Hommedal, NTB SCANPIX
 
Går vi ulvetider i møte i norsk musikkliv?
Det er ikke dommedagsprofetier å antyde at vi går vanskelige tider i møte i norsk musikkliv.

0
Publisert: 21.jun.2016 04:00
Oppdatert: 21.jun.2016 07:43

Så altfor få av våre politiske beslutningstagere i storting og styringsverk har noe dypere engasjement i kulturlivet. Alt som ikke kan puttes i munnen eller på bensintanken må man alltid argumentere beinhardt for i Edvard Griegs fedreland. Det følte Edvard Grieg og ikke minst Johan Svendsen på kroppen.

Hele etterkrigstida har vært en oppbyggingstid i vårt profesjonelle musikkliv. Den tida synes å være over, og kampen vil heretter bestå i å opprettholde status quo. Med varslet nedleggelse av Forsvarets musikkorps i Trondheim og Horten forsvinner 63 musikerstillinger. I mitt hjemfylke Hedmark vil oppsigelsen av samtlige fem musikere i Musikk i Hedmark være effektuert før Norge går ut i fellesferie. De skjønne planer om et Innlandets Sinfonietta synes å ha havarert i Mjøsa med Hedmark og Oppland fylkeskommuner avslag på søknaden om driftsstøtte de nærmeste tre åra.

Freelancermarkedet er strammere enn noensinne, og vi kan ikke forvente stillingsvekst i noen av våre orkestre. Noen utbygging i kulturskolesektoren er helt i det blå. Musikk ved livets begynnelse, Den kulturelle skolesekken og Den kulturelle spaserstokken lever på politisk nåde fra år til annet.

Hva skal vi tilby de mange hundre studentene som årlig forlater våre utdanningsinstitusjoner som Norges musikkhøgskole, NTNU, Griegakademiet, Universitetet i Stavanger. Høgskolen i Agder og Statens Operaskole? Vil arbeidsmarkedet overhodet kunne absorbere blott tilnærmelsesvis 25 prosent av de ferdige kandidatene med bachelor- og mastergrad?

Det er ikke mange tiår siden Dansk Musikerforbund opprettet og driftet «Arbejdsledige Musikeres Orkester» som Danmarks Radio jevnlig kringkastet som motytelse for ledighetsstøtten musikerne mottok fra staten. Dette var et gufs fra forne tiders fattigforsorg. Hvilken inspirasjon og motivasjon ligger i et arbeid- for - trygd-opplegg for utøvende sangere og musikere?

Hva akter musikerorganisasjonene å foreta seg utover mer og mindre avmektige resolusjoner og uttalelser? Er ikke tida inne for lobbyisme på meget høyt politisk nivå? Det synes jeg de kontingentbetalende musikerne i Trondheim og Horten har krav på.

«Gjør kunsten nytte? Kan den fremme nasjonens liv på noe vis» spør André Bjerke i sin eviggyldige prolog om kunstens kår og vitale betydning for mennesket fra vugge til grav.. Et enstemmig Storting bør svare et rungende JA og omsette holdning til handling.

Levende musikk for levende mennesker.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke