Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Dab: Tandberg reiseradio TP-41 med adapter for DAB gjengivelse. På bildet over overgang mellom adapter og radio.
 
Gamleradioen verken pensjonert eller død
I lørdagens HA var det et stort oppslag om vår nye radioverden. Den heter DAB og det betyr Digital Radio Broadcasting.

Publisert: 27.mar.2017 22:59
Oppdatert: 27.mar.2017 23:20

Også på dette område i vår hverdag er fremtiden digital. Og journalist Christian E. Bergheim konstaterte følgende om den nye tid: «Etter flere tiår med gode lytteropplevelser, går FM-radioen over i pensjonistenes rekker».

Denne uttalelsen gir meg grunn til flere refleksjoner. I utgangspunktet kan en spørre: Hvilken funksjon kan en FM-radio egentlig ha som pensjonist? Jeg er selv pensjonist og lever i beste velgående. En pensjonert norsk FM-radio derimot er død som en stein om eieren lar radioen bli stående, eller han rydder den vekk, eller den skrotes og gjenvinnes. Den kan gis håp om flere driftsår om den sendes til et land hvor det fortsatt er FM, og det er ganske mange. Dette er jo en interessant løsning, og det var kanskje dette journalisten tenkte på i sin uttalelse om radioens pensjonisttilværelse?

Men det finnes også en alternativ løsning som kan gi de virkelig gode FM-radioene fortsatt liv. Jeg bruker en Tandberg reiseradio som eksempel. I mange tusen norske hjem finnes det fortsatt slike radioer. De første kom i 1963 og modellene ble videre utviklet og produsert helt til 1976. Den beste av dem kom i 1969 og gikk under navnet TP 41 eller TP 43. Dette var en glitrende god radio, og det er den fortsatt hvis den har vært godt tatt vare på.

Raskt etter at disse radioene kom på markedet ble de av utenlandsk radiopresse kåret til verdens beste reiseradio. Dette er snart 50 år siden, og Tandbergs reiseradioer ble et eksempel på 1960-tallets norske elektronikkindustri på det beste. Men utover på 1970-tallet gikk den like raskt under som oljeeventyret tok over, og Tandberg ble historie.

Den som ønsker å bruke en slik Tandberg radio som DAB radio, må skaffe seg følgende: En adapter (den kan også brukes med øretelefoner, på et stereoanlegg eller en annen type radio) og en egnet kabelovergang. I mitt eksempel brukes båndspillerinngangen.

Derfor, hvis du ønsker å gi den gamle radioen din et fortsatt liv etter FM, så ta en sjekk om den har de rette inngangene. Det kan være line-inn, AUX eller en båndspillerinngang som på Tandberg radioen. Skaff deg så de rette overgangene. Så kan det faktisk bli en fryd å høre på den gamle radioen med ny DAB-teknologi. Og som Tandberg radioen låter! Det er min påstand at lyden blir bedre enn for mange av de nye DAB-radioene på markedet.

Nei, gamleradioen er verken pensjonert eller død, den lever i beste velgående.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke