hacklink
18. sep
 
Garanti for demokrati?
Vi syns Rolf Berntsen tar hardt i når han vektlegger betydningen av partienes medlemsmøter for utøvelsen av demokratiet.

Publisert: 21.jun.2018 15:35
Oppdatert: 21.jun.2018 15:47

Vi er ikke uenige med Berntsen i at partiene kan være betydningsfulle politiske verksteder. Men vi syns hans standpunkter skaper noen utfordringer når man skal ta stilling til hva som er et godt demokrati.

Les hva Rolf Berntsen skrev 20. juni.

Før hvert valg er det medlemmer i partiene som bestemmer hvem som skal stå på valglista og hvordan rekkefølgen av kandidater skal se ut. Deretter bestemmer velgerne hvem som stemmes inn i kommunestyret. De valgte kommunestyrerepresentantene utgjør så kommunens øverste politiske organ. Det blir indirekte demokrati - folkets valgte representanter tar ansvar for avgjørelser på vegne av de som har valgt dem. Hvis partiet og representantene deres ikke oppfyller velgernes forventninger blir de ikke valgt på nytt ved neste korsvei.

Velgerne har jo ikke valgt hvem som skal møte på partienes medlemsmøter - men Berntsen mener tydeligvis at medlemsmøtene skal telle mer i innflytelse over kommunestyrets medlemmer, ja bestemme hvordan representantene skal stemme i enkeltsaker.

Noe annet er jo at vi forventer at de valgte representantene forholder seg tro og lojale til det programmet de er valgt på.

Så oppstår det ofte saker under kommunestyreperioden som ikke er omtalt i partienes program. Hva gjør man da? Som oftest er det naturlig å drøfte det i partigruppen blant medlemmene. Så i kommunestyregruppa som må bestemme hvordan en skal forholde seg og stemme. Men at medlemsmøte i enhver sak skal være overordnet kommunestyregruppa syns vi er rart, ja faktisk galt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke