Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Profil: Fredrikke Waaler var en drivkraft innenfor både musikklivet og politikk i Hamar. Hun var blant landets 100 første kvinnelige kommunestyrerepresentanter, og satt i Hamar kommunestyre for Høyre i perioden 1902-04. Foto: J. Larsen & A. Olsen, eier: Nasjonalbiblioteket
 
Gatenavn: En ubalanse som bør rettes opp
Likestilling: Kun ti kvinner har sitt navn på veier i Hamar. 130 menn har det.

Mannsdominansen på veinavn i Hamar gir et historieløst minnesmerke på befolkningen. Hamars historiske kvinner har ikke fått den plassen, gata eller veien de fortjener.

Navnene vi gir våre veier har en betydning for videreføring av kulturarven vår. Gjennom navn på veier og gater verdsettes visse typer liv og personer mer enn andre. Hvis kvinner ikke synliggjøres og integreres i bybildet kommer de til å bli glemt. Dessuten kan vi spørre oss om mannsdominansen i det offentlige rom er noe foreldet og at det er på tide med en fornying.

Av Hamars rundt 485 veier og gater er 140 oppkalt etter personer. Bare ti av disse er oppkalt etter kvinner. Hamars historiske kvinner har ikke fått den plassen de fortjener. Vi observerer at kjente personer med liten eller ingen lokal tilknytning som Fridtjof Nansen og Hans Nielsen Hauge har fått gatenavn.

Det mest påfallende med fraværet av kvinnenavn, er alle de dyktige kvinnene som er blitt oversett og dermed usynliggjort. Hamar og Norge har mange å ta av. Et godt eksempel hvor mannen ble løftet frem og kvinnen er glemt, er Dr. Waalers gate. Legen Peder Waaler er kanskje mest kjent for å være gift med Fredrikke Waaler. Fredrikke selv har ingen gater oppkalt etter seg. Fredrikke Waaler var en musikklivets drivkraft og en handlekraftig og fremsynt sosial- og kvinnessakspolitiker. I musikalsk sammenheng huskes hun i dag først og fremst for sin tekst og tone til den forrige Hamarsangen.

Hva må til for at kvinner skal få anerkjennelse gjennom gatenavn? Holder det å ha mottatt Nobelprisen i litteratur eller gitt halve befolkningen stemmerett, for å bli hedret? Nei, det må nok mer til, for selv dette er ikke alltid nok.

Vi stiller oss undrende til hvorfor Kristin Lavransdatter, en romanfigur skapt av Sigrid Undseth, har en gate oppkalt etter seg, og ikke Undseth selv. Hun er kanskje ikke lokal, men det er ei heller Edvard Munch, Johan Sebastian Welhaven eller Henrik Wergeland. Ikke engang en av Hamars, og Norges, viktigste kvinner, Katti Anker Møller har fått en gate i sitt navn. I TV-foredraget 200 år på 200 minutter omtales Katti Anker Møller av Frank Aarebrot som den personen som har hatt en avgjørende rolle i demokratiseringen av Norge. Arbeidet hennes har satt dype spor og har hatt stor praktisk-politisk betydning for framveksten av velferdsstaten og for at kvinner fikk økonomisk, helsemessig og seksuell frihet, samt stemmerett.

Kirsten Flagstad derimot har fått en gangvei oppkalt etter seg, men ingen i Hamar har hennes navn som sin postadresse. En hensikt med å bruke personnavn på gater er å minnes personer gjennom bruken av navnet for eksempel som postadresse. Denne effekten blir borte når personen gir navn til en gang- og sykkelvei eller en plass som ikke har postadresse.

Alf Prøysen har gitt navn til flere veier i Hamar. Det har han fortjent – men det er interessant å se hvilke navn som ble brukt. Nøtteliten og Lillebror og Tordivelen er alle mannlige karakterer i Prøysens sanger og eventyr. (Steinrøysa er eneste nøytrale.) Men ingen av de sterke kvinnene Prøysen har skrevet om, som Teskjekjerringa eller Jordmor Matja, eller Bolla Pinnsvin fikk en vei.

For å synligjøre kjønnsubalansen på veier og gater i Hamar inviterer Likestillingssenteret og Statsarkivet til en kvinnehistorisk byvandring søndag 8. september. Vi har sammen med Hamar Historielag og Kirsten Flagstad Museum funnet frem til ni kvinner som har gjort en betydelig innsats på ulike områder, og som alle har tilknytning til Hamar eller distriktet. Alle ni blir presentert mellom gamle Sagatun folkehøgskole og Røhnesalen.

Likestillingssenteret oppfordrer Hamar kommune om å rette opp ubalansen mellom kvinner og menn som har fått veier og gater oppkalt etter seg. Navnekomiteen får på den kvinnehistoriske byvandringen ni forslag til nye navn; vi henger opp nylagde gateskilt med navnene til de ni kvinnene vi hedrer.

Navnene på gateskiltene forteller bruddstykker av historien vår, om hvem som bygget landet og ikke minst hva vi til enhver tid har verdsatt. Nå er det på tide å verdsette kvinner.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke