hacklink
buy instagram followers
19. sep
Sykehus: Knut Fangberget og Jane Meyer driver med politisk hjemmesløyd, skriver Roger Andreassen.
 
Geografi og ærlighet
Sykehus: Pasientperspektivet er nærmest fraværende.

Publisert: 11.mar.2018 19:20
Oppdatert: 12.mar.2018 07:19

Knut Fangberget og Jane Meyer i Hamar Høyre har innledet kommunevalgkampen 2019.

En lyt ha arbe’ føre seg, sa våre forfedre der de i mørke vinterkvelder telgjet kornstaur og spikket selepinner. Fangberget og Meyers innspill i sykehusdebatten har også islett av politisk hjemmesløyd.

I innlegget «Det beste for pasientene» i HA onsdag 7. mars er pasientperspektivet nærmest fraværende slik det også har vært i Erling Dokk Holm. Peter Butenschøn, Einar Busterud og Bjørn Gudbjørgsruds artikler og innspill. I bunn og grunn har det handlet om geografi med Hamar som Innlandets soleklare sentrum og om geopolitikk med Hamars prekære behov for nye etableringer og «livsrom» for å bruke en ordrett oversettelse av et betent begrep. Det er en ærlig sak.

Fangberget og Meyers fåtallige tanker om sykehuskvalitet og pasientenes velferd skal jeg la ligge. I likhet med de to drevne politikerne har jeg like lite kunnskap om medisinske fag og sykehusstrukturer som en fylkesmann forventes å ha om hesteoppdrett.

Ikke alle har en Oddvar Nordlis tvisyn og klokskap. Uten å ha blind tro på autoriteter er jeg trygg på at sykehusstrukturen i Innlandet er svært grundig utredet faglig og belyst fra ulike synsvinkler. Alle som har ønsket det har fått gi sitt besyv med i høringsrundene.

I leserbrevets femte avsnitt trekker Fangberget og Meyer styrevedtakets bunnsolide støtte i høringssvarene i tvil. Det er riktig at flere av høringsinstansene ikke har angitt hovedsykehusets geografiske plassering i lengdegrad og breddegrad, minutt og sekund. Retningen og kjøreretningen rår det ingen tvil om.

Sykehuset Innlandets styre fattet 20. oktober et enstemmig vedtak i seks punkter.

Punkt 3: Styret tilrår, med bakgrunn i den gjennomførte idéfasen med tilhørende høringsinnspill, at Mjøssykehuset lokaliseres ved Mjøsbrua.

Dette kan Fangberget og Meyer anfekte, men ikke benekte.

Skulle Hamar Høyre ønske vedtaket omstøtt, gjør Fangberget og Meyer klokt i å henvende seg til Sykehuset Innlandets administrerende direktør fortere enn svint. Det er nye styremøter 21.03., 27.04., 01.06. og 22.06.

Uten forbehold vil jeg rose Fangberget og Meyer for at de klokt og redelig har unnlatt å latterliggjøre Moelv og nordre Ringsaker slik Hamars ord- og jordfører og hans gamle politiske kampfelle i redaktørstolen i Grønnegata 64 har funnet det passende ved flere anledninger.

Begrepet «Ved Mjøsbrua» kan med god vilje omfatte Skumsrudjordet på Biri, fire kilometer nord for vestre bruhode og garden Nedre Stokke sju kilometer sør for brua. På østsida av Mjøsa kan en plassering på Rudshøgda seks kilometer sør for Moelv eller i Moelv ved østre bruhode også være akseptabel.

Å tolke «Ved Mjøsbrua» tøyelig som Hamar ved grensen til Stange 35 kilometer sør for Mjøsbrua er en elskverdighet som neppe har politisk validitet.

Vel 340.000 av innbyggerne i Hedmark og Oppland er bosatt i SIs framtidige opptaksområde. At SI utelukkende har tatt geografiske hensyn kan ikke stemme. Det geografiske sentrum i fylket Innlandet befinner seg mellom Tretten og Fåvang i Gudbrandsdalen. Det kunne kanskje vært en aktuell lokalisering?

Innledningsvis forsøker Fangberget og Meyer å bringe politiske kompromiss i miskreditt. Politikk er det muliges kunst. Det vet Fangberget og Meyer inderlig godt, og jeg vil tro de to har bidratt til mange kompromiss i sine politiske karrièrer. De fleste av dem har trolig hatt livets rett. Det er lett å bli nærsynt når politikk ender opp i geografi.

Hamars store sønn Øivind Bergh, Kringkastingsorkestrets skaper og dirigent gjennom 30 år, forlot Hamar i 1930 for å studere fiolinspill og direksjon ved musikkhøyskolen i Dresden. Han reiste fra Hamar i forvissning om at byen var verdens navle. Etter endt semester skulle han løse billett for hjemturen til Hamar. På hovedbanegården i Dresden troppet han opp og ba på pent skoletysk om enkeltbillett til Hamar. Ekspeditøren bladde i alskens rutetabeller og klødde seg i hodet: «Hamar? Hameln! Nei. det er jo rottefangerbyen.» Omsider gikk det opp et lys for togekspeditøren, og han utstedte følgende billett:

Dresden Hbf - Hamar über Stange.

Denne billetten gjemte Øivind Bergh til sine dagers ende.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Roger Andreassen, organist i Ringsaker kirke. Original bildetekst:
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke