hacklink
18. sep
 
Gi oss lokalpolitikere som viser muskler!

Publisert: 05.sep.2019 18:12
Oppdatert: 05.sep.2019 18:16

Lokalpolitikken kan utgjøre forskjellen på sosial dumping eller ryddige forhold i arbeidslivet.

Jobben er viktig for våre liv. Den utgjør mange timer av hverdagen. Den gir oss inntekt, tilhørighet og et sosialt fellesskap. Alle skal få det de har krav på, og ingen skal utsettes for trusler mot helse, miljø og sikkerhet. Ordna forhold i arbeidslivet er også viktig for samfunnet som helhet.

Samfunnet svindles årlig for 28 milliarder kroner som følge av arbeidslivskriminalitet, ifølge NHO. Pengene kunne blitt brukt på skoler, sykehjem og veier. I tillegg betyr det urettferdig konkurransevridning, der de seriøse bedriftene blir taperne. Håndverksfagene trues. Slik vil du vel ikke ha det?

Derfor bør arbeidslivspolitikken veie tungt ved lokalvalget. Norge har et godt arbeidsliv. Det skal vi være stolt av, og alle folkevalgte bør sette sin ære i at det fortsatt skal være slik for alle. Likevel hører vi altfor for mange historier om sosial dumping og urett. Det handler om lav lønn, lange arbeidsdager, livsfarlig sikkerhet og kummerlige boligforhold. De fleste politikere sier at dette er uakseptabelt, men ord er ikke nok. Tilsyn og koordinert innsats fra ansvarlige etater er gode virkemidler, men det trengs også lokalpolitikerne som viser handling.

Fylker og kommuner er store arbeidsgivere, og de sitter på mye makt gjennom sine innkjøp. Årlig gjør de innkjøp for over 240 milliarder. Ved å stille krav i sine innkjøp og avtaler med leverandører, kan lokalpolitikerne bidra til ordna forhold i arbeidslivet.

Mange fylker og kommuner gjør det allerede, og erfaringene er at det virker. Oslo og Skien er to eksempler. Der stilles det blant annet krav om bruk av fast ansatte, tarifflønn mellom oppdrag dersom innleid arbeidskraft brukes, faglærte håndverkere og lærlinger. De krever også kun ett ledd i underentreprenørkjeden.

Lillehammer krever tariffavtale hos sine leverandører. Trøndelag fylkeskommune vil ha en fast LO-kontrollør for å avsløre sosial dumping på fylkets byggeplasser. Fordelen med en LO-koordinator er at de kommer tettere på de ansatte, og at de kjenner bransjen veldig godt. Mange kommuner har også planer for å opprette flere faste, heltidsstillinger. Dette er gode eksempler til etterfølges. Det er effektivt for å forhindre sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, og det bidrar til et bedre arbeidsliv og en sunnere samfunnsutvikling.

Vår oppfordring til politikerne er å klargjøre sin arbeidslivspolitikk, slik at velgerne vet hvem som vil vise muskler. Oppfordringen til velgerne er å legge stor vekt på svaret ved valget den 9. september i år.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke