Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Gi streikerne gyldig fravær!

Publisert: 20.mai.2019 14:52
Oppdatert: 20.mai.2019 16:11

Fredag 24. mai er det ny global klimastreik. Over hele kloden planlegges det markeringer for å presse politikerne til å ta klimakrisa på alvor. Skal vi unngå katastrofale klimaendringer kreves det en historisk innsats.

De utslagene vi ser av klimaendringer i dag er bare en mild forsmak. Allerede i dag dør folk av klimaendringer og arter forsvinner. Klimastreikerne har skjønt dette. Politikerne har ikke handlet. Nå tvinger hundretusener av barn og unge over hele kloden politikere til å ta problemet alvorlig.

Det har vært ulike meninger om streik skal gi gyldig fravær. For ungdomsskolen eksisterer ikke begrepet. Fraværet er enten dokumentert eller ikke-dokumentert. Hvis foreldrene dine skriver at du har vært på klimastreik er fraværet dokumentert og det får ingen flere konsekvenser. God streik.

Verre er det på videregående. Etter at det ble innført en rigid fraværsgrense kan selv få dager med fravær gjøre at du ikke får karakter i fag. Noen ungdommer er derfor bekymret for at en klimastreik skal gå utover vitnemålet. Det burde de slippe. Fraværsgrensa ble ikke innført for å kvele politisk engasjement.

I den nye læreplanen skal tre tverrfaglige temaer prioriteres i alle fag. To av disse er «demokrati og medborgerskap» og «bærekraftig utvikling». I følge Udir tar det utgangspunkt i «samfunnsutfordringer som krever engasjement og innsats fra enkeltmennesker og fellesskapet i lokalsamfunnet, nasjonalt og globalt.» En global klimastreik er nettopp det. Det er å bruke demokratiet, være en medborger og vise engasjement for bærekraftig utvikling. Da er det absurd å gi ugyldig fravær.

Dette er en oppfordring til alle rektorer og lærere med streikevillige elever: Finn en løsning! Kall det politisk arbeid, kall det samfunnsfag, kall det obligatorisk kjøretime, kall det systemet for fraværsføring er nede! Bare finn en løsning!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke