Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Illustrasjonsfoto: Hanne Maren Torpen Hokstad
 
Gift i maten vi spiser?
Ett jordbær kan inneholde opptil 23 ulike sprøytemidler, skriver Anna Kathrine Kristiansen.

Publisert: 17.aug.2018 14:06
Oppdatert: 18.aug.2018 09:30

Mattilsynet forteller at gift fra sprøytemidler i mat i Norge er under den grensen som EU har anbefalt, og er derfor ufarlig for oss. Kan vi stole på det? WHO ute i verden sier noe annet. De mener at grenser overskrides ofte. Hver for seg er kanskje noen av disse giftene i sprøytemidlene ufarlig for mennesker, men når det blir flere samlet og en får en såkalt cocktail virkning, kan en ikke vite resultatet.

I Norge er det lov å bruke 230 ulike sprøytemidler, og grensene blir stadig forhøyet etter ønske fra produsentene. Det er vel jordbær, poteter, epler druer, pærer, tomat og agurk som en har funnet mest sprøyterester i. Danskene tar med hvetebrød og vin i en slik liste.

Jordbær sprøytes jo siste gang syv dager før de skal spises. En kan en tenke seg at det da blir slike rester på bærene. Ett bær kunne som eksempel ha åtte ugressmidler, fem midler mot sopp, og ti skadedyrsmidler i seg. Dette virker jo litt inn på smaken også blir det fortalt. I 2013 viste det seg ved undersøkelser at 75 prosent av det de undersøkte hadde sprøytemiddelrester.

25. juni 2018 fant mattilsynet i Norge 16 ulike plantevernmidler i rosiner fra Tyrkia. Giften som druene blir sprøytet med, fortsetter i rosinene. Dette må være verst for bøndene, gartnerne og jordbærdyrkerne og deres familie som driver med slik sprøyting. De utsettes for kreftfare og andre sykdommer.

Noe av dette går i miljøet, kommer i drikkevann og en har også funnet det i grunnvannet, for eksempel i brønnen hos bonden på gården. I Danmark kan en få kjøpe økologiske jordbær fri for sprøyting. Det er forsøkt her i Norge også med godt resultat, fått store, fine, velsmakende jordbær og god avling. Problemet har vært at grossisten ikke har villet ta dem, og at butikkene ikke har villet merke jordbær som økologiske. Økologiske frukt- og grøntvarer inneholder flere vitaminer og mineraler enn de konvensjonelle, blir det fortalt.

Akrylamid-nivået ble undersøkt i 171 matvarer i 2014. Dette er et kjemisk stoff som blir dannet i mange stivelsesholdige matvarer under steking i over 120 grader C, og som er kreftfremmende. De fant ut at for storspisere av ferdigstekt pommes frites, enkelte potetgullprodukter, enkelte typer kjeks og knekkebrød, kunne det være sunt å legge om kostvanene noe. Dette stoffet er påvist i mindre mengder i kaffe, brød og stekte matvarer.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke