hacklink
buy instagram followers
19. sep
 
Giftig skiglede

Publisert: 12.feb.2018 14:18
Oppdatert: 12.feb.2018 14:36

Tusenvis skal de neste ukene delta i over hundre skirenn over hele snø-Norge. Men i lyng og mose etterlater de seg et spor av farlige miljøgifter. Merker som Swix tjener i dag gode penger på miljøgiftig skismøring. Smøringen med såkalte fluorkarboner glir fortere, og har blitt skisportens nye doping. Nå i Vinter-OL brukes det i alle renn.

Man vinner noen sekunder i sporet, men de som arbeider i smøreboden, sportsbutikkene eller fabrikkene (ofte i fattige land) blir taperne når de utsettes for giftige avgasser. Når stoffene kommer inn i kroppen eller ut i naturen, er de nær sagt umulig å bli kvitt. De lagres i blod og fettvev, og hoper seg opp i drikkevann og natur. Hos pattedyr kan miljøgiften gi lever- og fosterskader, og svekket immunforsvar.

Fluorgifter finnes i alt fra barneklær til kosmetikk og elektronikk. Ikke engang tanntråden din får unnslippe. Økende omfang av miljøgifter er en av verdens store miljøproblemer. Ola Elvestuen (V) som ny miljøvernminister, må gi Norge ledertrøya i kampen mot miljøgifter: Han må jobbe for et snarlig forbud mot fluorgifter i EU, og høye, effektive avgifter i Norge. Det vil sette fart på utviklingen av «snille» alternativer.

Men det politiske arbeidet tar tid. Swix, Skiforbundet og skiheltene og resten av skisporten kan og må gå foran: Norske skirenn må bli fluorfrie. Vinter-OL i Beijing i 2022 må bli giftfritt. Det koster lite for skisporten, men vil bety mye for skigleden. Vi heier på et giftfritt Norge.

leder Framtiden i våre hender

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke