buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
MATJORD: Vien gård ligger ved E6 og en av hovedinnkjøringene til Hamar.
FOTO: ELI J. HAUGEN
 
Gir blaffen i jordvernmål
Rådmannen i Hamar har lagt fram et svært nedslående forslag til ny arealdel i kommuneplanen der han gir blaffen i nasjonale jordvernmål.

Nasjonalt jordvernmål er satt til 4000 dekar per år. Dette stiller strenge krav til kommunene i Norge.

Hvis vi regner om dette tallet til naturlig andel per kommune, vil Hamar kommune maks kunne omdisponere 200 dekar i løpet av planperioden. Det er et svært gap mellom 200 dekar og 695 dekar!

Med dette kommuneplanforslaget opptrer Hamar som om et nasjonalt jordvernmål ikke fantes.

LES OGSÅ: Vil bygge ned Vien gård

Og rådmannen skriver det sjøl: «Planforslaget ivaretar i noe mindre grad nasjonale og regionale mål om jordvern.

Dette må ses i lys av dagens kommunestruktur og at det oppleves at Hamar kommune har spesielle utfordringer med å få dekket behovet for familieboliger (enebolig, rekkehus) og areal for type B-næringer (regional storvarehandel) innenfor kommunegrensene».

Det er ikke slik at planforslaget i «noe mindre grad» ivaretar nasjonale og regionale mål om jordvern. Hamar kommune gir blaffen i jordvernmålet!

Og argumentasjonen om at Hamar angivelig er i en spesiell situasjon holder ikke vann:

Kommunen har allerede avsatt og planavklart større boligarealer enn hva kommunens mål om befolkningsøkning tilsier!

Hamar kommunes egen statistikk og målsetninger viser at boligbehovet for planperioden er på 2.400-3.000 nye boenheter. Innenfor allerede avsatte arealer er det potensial for om lag det dobbelte: 5.700 boenheter.

Av disse er 3.200 i sentrumsområdet, og resten er utenfor sentrum.

I tillegg kommer Asplan Viak-rapporten om fortettingsmuligheter, som viser at det er svært store muligheter i sentrum.

Flere instanser (bl.a. OBOS) advarer mot å ta hull på nye arealer i randsonen av Hamar by, fordi det da vil gjøre fortettingsarealene mindre økonomisk attraktive.

Likevel innstiller rådmannen på å omdisponere Vien gård utenfor Hamar. Gårdens areal er på hele 264 dekar, og rådmannen vil blant annet bruke det til virksomheter med regional funksjon og «stor positiv samfunnsnytte», samt til boliger.

Grunneier har fremmet gården for omdisponering en rekke ganger og sist det var med ved behandling av kommuneplan ble det lagt ned innsigelse både fra fylkeskommunen og fylkeslandbruksstyret, med jordvern som hovedbegrunnelse.

Med utgangspunkt i det nasjonale jordvernmålet og hvor store arealer Hamar har til disposisjon fra før, fortoner det seg helt uansvarlig at rådmannen i Hamar legger opp til å omdisponere denne gården.

Vi oppfordrer nå på det sterkeste Hamars politikere til å heve blikket, være seg sitt etiske ansvar bevisst og tenke på kommende generasjoners matproduksjon. Hamar kan ikke være bekjent av en slik omfattende omdisponering av dyrket mark.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat