15. sep
 
Giske må trekke seg

Publisert: 04.jan.2018 16:06
Oppdatert: 04.jan.2018 16:07

Det kommer litt ulike signaler etter Arbeiderpartiets sentralstyres behandling av Giske-saken. Men situasjonen er alvorlig, og Giske vil ha store problemer med å reetablere tillit. Spørsmålet er om det er mulig, og om partiet er tjent med å ha han som nestleder.

Jeg tror at varslene som nå har kommet gir et riktig bilde av situasjonene. Vi har ikke fått vite alt, men Giske har selv beklaget. Og når Støre sier at Giske ikke har mye å gå på bekrefter det dramatikken.

Så skriver Giske skriver på FB at det også er falske varsler, men om det er ti varsler, tre er falske og syv reelle, så svekker ikke de falske varslene de ekte. Støre framstår som stødig i dette spørsmålet, og likte dårlig at Giske skrev om falske varsler på FB.

Men kan Giske gjenopprette tilliten? Det skal være mulig å gjøre feil og få tilgivelse. Giske burde erkjente alvoret tidligere, for han er den eneste personen som har full oversikt over hva som har skjedd. Han kan vurdere hendelsene annerledes enn kvinnene, men bare han har oversikt. Og hvordan har Giske brukt denne kunnskapen?

I midten av desember var det tips til VG og Dagens Næringsliv vi hadde. Støre forholdt seg på det tidspunktet til sakene fra media. I politisk kvarter 15. desember sa Støre at på grunnlag av avisenes omtale, hadde ikke Giske opptrådt upassende. Allerede uka etter måtte Støre erkjenne at saken var alvorlig, for nå hadde partikontoret fått varsler om flere konkrete saker. Og nå kom også beklagelsen fra Giske direkte på nyhetene.

Hvorfor kom ikke beklagelsen fra Giske en uke tidligere? Giske måtte forstå at saken var under utvikling, og at det ville komme mer. For meg er det Giskes tillitsproblem. Han har hele tiden forholdt seg til det som er kjent for alle oss andre. Han har ikke forholdt seg til det bare han vet. Jeg kan bare spekulere i hvorfor Giske ikke var ærlig allerede 15. desember, og kan ikke tro annet enn at Giske håpet at saken ville dø ut, fordi hans posisjon i partiet var så solid at de som kunne komme med mer ikke våget eller ville.

Arbeiderpartiet skal ta vare på Trond Giske, og det gjør partiledelsen. Men i en sak som dette har varslerne et enda større behov for ivaretakelse. Og hva som er i partiets interesse må også ha stor vekt.

For meg er Trond Giskes tid som tillitsvalgt i Arbeiderpartiet over. Hans tro på at saken kunne gå over, og så forsøket på å avlede oppmerksomheten fra de reelle varslene ved å trekke fram noen falske varsler, er et uttrykk for en manglende erkjennelse og forståelse av hvor alvorlig denne saken er, både for varslerne og partiet. Det håper jeg etterhvert siger inn, og at han selv trekker den eneste farbare konklusjonen, å trekke seg som nestleder.

Stange Arbeiderparti

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke