Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Gjenfyllings-prosjektet i Hamarbukta
Gjenfylling av Hamarbukta er en forutsetning for Bane Nors foretrukne trasé «senket kulvert».

Publisert: 18.jul.2017 10:38
Oppdatert: 18.jul.2017 14:46

Her er omfanget av fyllingen tegnet inn på en idéskisse for jernbanefri strandsone, utarbeidet i 2015. Skissen viste den gang et eksempel på mulig aktivitets-, rekreasjons- og strandpark foran Hamars sentrum, dersom strandsonen kunne frigjøres. Med gjenfyllingen og den åpne sportraséen lagt inn på samme kartskisse kan man lettere forestille seg hvilken innvirkning Bane Nors løsning har på Hamar sentrums nærkontakt med Mjøsa. Også i dag er banen en barriere som begrenser opplevelsen av byen vår som «kystby». Med gjenfyllingen av Hamarbukta vil strandlinjen være helt avsondret fra sentrum.

De supplerende perspektivskissene viser muligheter i «strandparken» med dagens strandlinje, dersom trasé øst blir valgt.

Riktig valg av trasé for det nye dobbeltsporet vil kunne gjenopprette mulighetene man hadde i 1890-årene, men som den gang – naturlig nok - ikke var høyt prioritert. I dag tar de aller fleste kystbyer tak i de muligheter som utdatert industri og transportbehov i strandkanten åpner for: Tilrettelegging for rekreasjon og aktiviteter for fellesskapet i den sentrale strandsonen og også sentrumsnære boliger. I Hamars tilfelle blir det rikelig med attraktive, strandnære og lett tilgjengelige byggearealer når nåværende sporområde i høy grad fjernes. Dette kan realiseres samtidig som byens historiske identitet som Mjøsby forsterkes.

Oppsummert er det uforståelig at ikke også siste Vest-variant – senket kulvert - er lagt vekk ettersom den representerer et ødeleggende inngrep i en liten bys hjerte. Når Øst til overmål i Bane Nors egen kalkyle er klart rimeligere – selv uten fullt realistiske innsparinger og forbedringer som Bane Nor hittil ikke har villet utrede – er etter vårt syn valget enkelt: Øst er løsningen i Hamar.

Jeg håper sterkt at en helhetsvurdering vil gi dette resultat som er helt på linje med et overveldende flertall i kommunestyret i Hamar 21. desember 2016.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke